Home / Gebak enzo / Abrikozenslofjes
2 augustus, 2015

Abrikozenslofjes

Posted in : Gebak enzo on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

abrikozenslofjes 004De abrikozenslofjes zijn een heerlijke frisse en fruitige lekkernij op een zomerse dag. Zomaar even tussendoor. Bij koffie,thee, fris of prosecco…..Heel makkelijk te maken! Wij zijn niet zulke gebaketers, en dan is een abrikozenslofje precies genoeg en niet te zoet. Met een bolletje ijs erbij zou je er zelfs ook een nagerecht van kunnen maken.

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:
4 kant en klare bladerdeegplakjes, ontdooid

Ca 100 gram amandelspijs (van Baukje bijvoorbeeld bij AH)

2 of 3 goede rijpe abrikozen

een flinke eetlepel abrikozenjam

wat grof zeezout

1 eigeel

Bereiding:
Spoel de abrikozen af en snijd deze in halve maantjes. Snijd van het amandelspijs flinterdunne plakjes. Leg een bladerdeegplakje met het puntje naar je toe. Bedek de middenstrook met amandelspijs. Leg 3 abrikozenmaantjes op de bovenste helft iets over elkaar. Leg dan 3 abrikozenmaantjes op de onderste helft. Vouw de zijflapjes naar elkaar en druk ze goed vast in het midden, iets over elkaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg op een bakplaat een vel bakpapier. Leg daar de abrikozenslofjes op.
Scheid een eigeel van het eiwit. Bestrijk het bladerdeeg met een dun laagje eigeel voor de glans. Strooi op de bovenzijde van het bladerdeeg wat grove zoutkorrels. Het zoutkorreltje is een aangename tegenhanger voor het zoet van bijvoorbeeld de amandelspijs. Voor degenen die geen zout willen of mogen zou je in plaats van de zoutkorrels er wat bruine suiker over kunnen sprenkelen of grove siersuiker.
Zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat de slofjes in ca 35 minuten bakken. Als ze mooi bruin zijn en gaar, kun je ze uit de oven nemen. Laat ze afkoelen op een rooster terwijl je met een kwastje de abrikozenjam de abrikoosmaantjes bestrijkt zodat ze mooi glanzen.

Opdiensuggestie:
Als je van slagroom houdt kun je er natuurlijk een flinke toef op spuiten om het echt feestelijk te maken. In plaats van abrikozen zou je ook pruimen kunnen gebruiken. Voor straks een winterse variant gebruik je een zoetzure appel. In alle gevallen kun je het gebak bestrijken met abrikozenjam.

Wat een traktatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *