Home / Tips & Tricks / Beurre manié
12 juli, 2015

Beurre manié

Posted in : Tips & Tricks on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , , , , ,

ingredienten beurre manie 003Beurre manié verdient toch even een eigen toelichting:
Waarom beurre manié en geen roux? Wel, bij een roux ga je uit van de dikte van de roux. Bij beurre manié ga je uit van de vloeistof (soep,saus) waaraan je een lichte binding wilt geven. Daar waar een roux heel geschikt is voor het maken van een ragout, is het voor een lichte binding van een soep of saus juist veel makkelijker uit te gaan van het mondjesmaat toevoegen van beurre manié om precies die lichte binding te bereiken die je wilt hebben. Heel erg handig dus om naast bouillon ook de nodige blokjes beurre manié in te vriezen tot gebruik! Als je eenmaal gewend bent op die manier juist zo’n hele lichte binding te bereiken, zonder dat je soep of saus heel erg naar bloem en boter smaakt, is dit echt de perfecte manier. Dus, maak een voorraadje aan!

Wat heb je nodig:
250 gram zachte bewerkbare roomboter of margarine (net wat je lekker vind)

Op 250 gram boter gebruik je ook 250 gram bloem

Dus: dezelfde hoeveelheid boter als bloem. Neem voor de bloem gerust de goedkoopste die in het schap staat!

Bereiding:
De bereiding ervan is zo simpel dat het jammer zou zijn wanneer je het niet zou gebruiken! Je moet koken immers niet ingewikkelder maken dan wat het is (oké dan, de sterrenkoks daargelaten, maar daarom is het zo fijn zelf iets goeds en lekkers op tafel te kunnen zetten en je af en toe eens flink te laten verwennen door een ander toch?…..een sterrenkok bijvoorbeeld…
Goed, ik word veel te uitgebreid voor zoiets simpels als de beurre manié, want laten we wel zijn, daarvoor heb je deze link aangeclickt, toch?

Terug dus naar de materie:
Doe in een mengkom dezelfde hoeveel zachte boter als bloem. Mix dat door elkaar met een keukenmachine, staafmixer of anderszins. En kijk, daar hebben we in luttele minuten de beurre manié. Een hele moeilijke naam voor iets wat hoegenaamd niets voorstelt maar je wel heel veel gemak kan bieden in de keuken.

Zo’n hoeveelheid beurre manié zul je niet gauw in 1x nodig hebben. En daarom is het zo handig dit uit te smeren in een laag vierkant houdbaarheidsbakje (niet te diep! Dat is niet handig!) en zodra de beurre voldoende is gehard in de koelkast, hiervan blokjes te snijden en ze als blokjes in te vriezen. Je kunt daarvoor een ijsblokjestray voor gebruiken maar je kunt het natuurlijk ook zelf snijden. Let erop dat je de blokjes apart verpakt in huishoudfolie zijn alvorens de blokjes in de diepvries te leggen. Zo blijven de blokjes los van elkaar en stelt jou in de gelegenheid die hoeveelheid te gebruiken wat je echt nodig hebt.

Het zou maar zo kunnen dat je nu denkt “ja, het zal wel”! Geloof me: je gaat in de loop van de tijd heel erg blij zijn met deze tip! Dus neem dit goed in je op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *