Home / maaltijdbroodjes / Broodje Bal
16 september, 2015

Broodje Bal

Posted in : maaltijdbroodjes, Vleesgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , ,

ingredienten broodje balBroodje Bal geldt wel haast als de lekkerste lunch die bedrijfsrestaurants aanbieden. En als het daar niet is, dan wel bij de snackbar om de hoek. Meestal overgoten met een flinke lepel “satésaus”, wat eigenlijk onze Hollandse pindasaus is. Dat deert niet, want het is gewoon lekker. Toch kun je van het “broodje bal” ook een wat gezonder exemplaar maken. Ik maak ze in vele varianten en vandaag is deze aan de beurt. Wees niet te zuinig met de smaakmakers! Laat het maar een lekkere vol smakende gehaktbal worden!

 

 

 

 

Wat heb je nodig:
250 gram gehakt, half om half

250 gram rundertartaar

2 sneden bruin brood, meergranen of spelt (ook de broodsoort die je gebruikt draagt bij aan de smaak!)

ca 50 gram winterpeen, geschild en fijn geraspt

1 rode ui, geraspt

een flinke hoeveelheid platte peterselie, fijn gehakt inclusief steeltjes

halfvolle melk

ketjap manis, naar smaak

eventueel 1 ei

eventueel een snuf zout en peper uit de molen

klein beetje bloem

Bereiding:
Snijd de korstjes van de plakken brood. We hadden speltbrood in huis, dus heb ik dat gebruikt. Leg het brood in een kom en overgiet het met melk (als je dat wilt kun je de melk mengen met een geklutst ei. Ei stolt tijdens het bakproces en kan zodoende wat meer stevigheid aan de gehaktbal geven). Laat het gedurende een kwartiertje ofzo weken. Het brood moet door en door geweekt zijn! Doe er anders nog een beetje melk over.

De gehakt en de tartaar kan je alvast in een grote kom en meng dat zo grof weg wat door elkaar. Doe er wat gemalen peper bij en wat ketjap manis. Rasp de rode ui erover. Dan doe je er de wortelrasp bij en de gehakte peterselie. Inmiddels zal het brood ook goed zijn geweekt, dus doe het geweekte brood bij het gehakt. Kneed het door elkaar. Ik gebruik daarvoor het liefst mijn hand (schoongewassen natuurlijk 😉 ) omdat ik zo goed de consistentie van het gehakt kan voelen. Bij het kneden zie en voel ik hoe de massa tussen mijn vingers doorglipt. Het moet smeuïg aanvoelen maar wel stevig, zodat de bal niet uit elkaar valt bij het braden! Proef een beetje gehakt door met een klein lepeltje wat gehakt in een pannetje te doen, even snel om en om te bakken en het te proeven. Ik ben er geen voorstander van om rauwe gehakt te proeven. Niet alleen vanwege mogelijke bacteriën als ook dat het gehakt tijdens het bakproces van smaak verandert in vergelijking tot het rauwe vlees en het zodoende geen betrouwbare smaaktest is. Goed, als je hebt geproefd, beoordeel dan of het nog verder op smaak gebracht moet worden.

Nota bene:
Of je bij het zouten van het vlees ketjap, soya of zout gebruikt hangt voor mij af van de consistentie van de gehakt op het proefmoment. Is het gehakt al erg smeuïg, zou ik er, zo nodig natuurlijk, de voorkeur aan geven een snuf zout te gebruiken. Is het gehakt nog erg stevig dan kan het geen kwaad er nog wat ketjap of soya bij te doen.

Verhit boter en/of olie in een koekenpan. Rol ballen van het gehakt en rol ze eventjes door wat bloem. Als het vet heet is leg je de ballen een voor een in de koekenpan. Laat de ballen om en om op hoog vuur rondom bruin bakken. Dan zet je het vuur lager, ergens tussen de laagste stand en middelhoog vuur. Blus het vet af met wat water of bouillon of fond. Zet een deksel schuin op de pan, of gebruik een deksel met een ontsnappingsventiel. Laat de ballen rustig verder garen. Draai ze af en toe om en doe er eventueel nog wat vocht bij, mocht dit te snel verdampen. Ergens tussen de 30 a 45 minuten zijn de ballen gaar (afhankelijk natuurlijk van de grootte van de ballen) en klaar om gegeten te worden.

Opdiensuggestie:
Maak van de jus in de pan een uiensaus: snijd een ui in grove stukken en laat het fruiten in de jus tot de ui bijna wegsmelt. Indien gewenst kun je er een koffielepel tomatenpuree bij doen. Blus het zonodig af met wat bouillon of fond. Met de staafmixer vermaal je de ui in de jus. Passeer de jus door een zeef zodat je een gladde uiensaus krijgt. Laat het zonodig nog wat inkoken. Heerlijk over je “broodje bal”!

Alle soorten brood en broodjes zijn daar geschikt voor. Op de foto heb ik een Italiaanse bol gebruikt. De kruiden in het broodje doen het goed bij de gehakt: snijd het broodje door midden. Smeer de binnenzijden in met een beetje olie en rooster het. Leg er wat fijn gesneden sla op, een paar schijfjes tomaat en ragfijn gesneden rode ui. Daarop de gehaktbal in dikke plakken en een flinke schep uiensaus erover. De sla is zelfs ontzettend lekker als de uiensaus er wat door is gesijpeld! Een grandioos lekker broodje, pure verwennerij!

Natuurlijk is de gehaktbal lekker bij de diverse stamppotjes. Maar bijvoorbeeld ook op een portobello is het lekker! Portobello met gehaktbal en uiensausEen beetje peper uit de molen over de sporen strooien. Snijd een dun plakje blauwe schimmelkaas af en leg dat op de sporen van de portobello. Verwarm de oven op 200 graden. Zet de portobello erin en verhit de portobello net zolang tot de schimmelkaas gaat smelten en tussen de sporen loopt. De portobello beetgaar en eenmaal de kaas gesmolten haal je de portobello uit de oven en leg je er nog een paar ringetjes fijn gesneden ui op. Snijd een warme gehaktbal in dikke plakken en leg het op de portobello. Wat uiensaus erover en het is weer een heerlijk gerechtje geworden. Ik heb bij de sla wat blauwe bessen gevoegd. Een lekker “knapperig zuurtje”.

Wat je er ook mee doet, laat het je vooral smaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *