Home / Groenten / Cannelloni van prei gevuld met lamsgehakt
4 september, 2016

Cannelloni van prei gevuld met lamsgehakt

Posted in : Groenten, Vleesgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , , ,

IMG_1533Deze heerlijke cannelloni van prei gevuld met lamsgehakt is wat je noemt een smaakbom! De zeer rijke saus is daar verantwoordelijk voor. Ik kwam op het idee om van prei cannelloni te maken toen ik ergens een plaatje zag van een man met twee grote preien uit zijn oren…..Nu kan ik me voorstellen dat je dat niet direct associeert met cannelloni. Ik ook niet, maar het was wel het moment waarop het recept werd geboren! De ene creativiteit leidt makkelijk tot een andere creativiteit. De bereiding van het gerecht is makkelijk en kost weinig actieve tijd. Alleen het pruttelen van de saus kost tijd, maar daar hoef je niet bij te blijven.

Ik heb ook wat nieuws gevonden: kookkristallen! Dat zijn kruiden- of bloemenoliën die tot minuscule kristalletjes zijn verwerkt. Je hebt er zeer weinig van nodig voor een intense smaakafgifte. Dat vind ik zelf bijvoorbeeld heel handig voor koriander. Ik ben geen liefhebber van korianderblad, maar voor sommige, met name Aziatische en Noord Afrikaanse gerechten maakt het wel een belangrijk deel uit van het smaakpalet. Dan moet ik een heel bosje koriander kopen voor een heel klein beetje wat ik gebruik. Die kristallen zijn dan ideaal. Het smaakt exact hetzelfde en je kunt het heel nauwkeurig doseren. Omdat de smaak direct in het gerecht proefbaar is, kun je zodoende makkelijk voorkomen dat het teveel is.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
350 gram lamsgehakt (bij de Turkse slager dat is meestal half half rund-lam)

2 preien

2 uien, geraspt

3 tenen knoflook, geplet en zeer fijn gehakt (als het zeer fijn gehakt moet zijn gaat het makkelijker met een snuf zout erbij)

½ winterwortel, geschild en geraspt

1 blikje gepelde tomaten of tomatenblokjes

een paar takjes verse tijm

125 gram verse schapenkaas

125 gram crème fraîche

wat druppels citroensap

3 eetlepels grof gedroogd broodkruim of grove paneermeel

3 eetlepels pistachenootjes, gehakt

kookkristallen mélange oriëntal (of indien niet beschikbaar een snuf gemalen komijn, gemalen koriander,kaneel, gemalen laurier en gemalen kruidnagel)

kookkristallen koriander (of indien niet beschikbaar, wat fijngehakt korianderblad)

zout en peper uit de molen

olijfolie

Bereiding:
Begin met de saus: want die heeft de meeste kooktijd nodig zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Doe in een hapjespan wat olijfolie en fruit daarin op laag vuur 1 geraspte ui en 2 zeer fijn gehakte knoflooktenen. Zodra de geur aan de pan ontstijgt doe je er de geraspte wortel bij en de gepelde tomaten/tomatenblokjes. Doe er de takjes tijm bij, zou en peper uit de molen. Breng het even aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur met de deksel erop pruttelen. Een uur ofzo, of langer. Kijk af en toe of er genoeg vocht in zit en ander doe je er een scheutje water bij, bouillon mag ook.

De gehaktvulling: doe de gehakt in een kom en breng goed op smaak met zout en peper. Doe er 1 geraspte ui bij en 1 zeer fijn gehakte knoflookteen. Doe er wat verse tijm door. Meng de crème fraîche door de gehakt om het mengsel mooi smeuïg te maken. Doe er naar smaak wat kristallen “mélange oriëntal” bij en meng door het gehakt. Heb je geen kristallen gebruik dan de kruiden als beschreven achter “kristallen mélange oriëntal”. Maak van het gehakt een mooi zacht mengsel dat zich straks makkelijk in de preirolletjes laat drukken of spuiten.

De preirolletjes: snijd voorzichtig de buitenste laag van de preien eraf. Snijd ook de groene pluim eraf en het stammetje. Verdeel het overgebleven witte deel van de prei in twee delen. Druk de binnenkant van de preien er voorzichtig uit zodat je gave rolletjes overhoudt. Kies er per persoon 3 a 4 min of meer gelijke mooie rolletjes uit die je gaat vullen. Bewaar de rest van de prei lekker voor een soep voor morgen! Vul de rolletjes met het gehaktmengsel. Dat kun je met de vingers doen, een klein lepeltje of een spuitzak. Verdeel de gevulde rolletjes over een ingevette ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 graden

Afmaken van de saus: inmiddels zal de saus al lekker vol van smaak zijn! Verwijder de tijmtakjes en doe de saus in een kom waarin je de saus met een staafmixer fijn pureert. Maak de saus zonodig nog verder op smaak met wat zout en peper en wat druppels citroensap. Voeg er enkele korrels kookkristallen bij “koriander” en enkele kristallen “mélange oriëntal”. Indien niet beschikbaar, gebruik je de gemalen vorm beschreven achter de mélange oriëntal en wacht je even met het toevoegen van gehakt korianderblad.

Verdeel de saus over de gevulde preirolletjes. Verkruimel er de verse schapenkaas over. Meng het broodkruim met de gehakte pistachenootjes, een snufje zout en een flinke lepel olijfolie zodat het broodkruim dat opneemt. Verdeel het mengsel over de rolletjes met saus. Zet de schaal in het middel van de oven en laat het geheel in 20-30 minuten garen (afhankelijk van de dikte van de rolletjes) en het broodkruim mooi bruin worden. IMG_1536

Opdiensuggestie:
Heb je geen korianderkristallen gebruikt, strooi er nu dan een beetje gehakt korianderblad overheen. Als je niet van korianderblad houdt, kun je ook citroenmelisse of platte peterselie nemen of het gewoon zo laten. Verdeel wat saus over de bordjes en leg er per persoon het gewenste aantal rolletjes op. Jammie!

Als alternatief voor prei kun je ook koolbladeren gebruiken die je blancheert alvorens ze te vullen.

Van de overgebleven prei, saus en de andere helft van de winterwortel kun je een heerlijke soep maken! Snijd de prei klein, rasp de winterwortel en “bak” dit op laag vuur in een pannetje. Schep er een blikje tomatenpuree bij en roer door elkaar. Zout en peper erbij en laten pruttelen tot de wortel gaar is. Giet er bouillon bij en nog flink even laten doorkoken. Ik had nog 1,5 rode paprika in de koelkast. Die heb ik even geroosterd in de oven, ontveld en ook bij de soep gedaan. Met de staafmixer de groenten goed fijn malen. Zeef door een zeef zodat een droge drab over blijft en je dat kunt weggooien. Soep zonodig nog wat verder op smaak maken en je hebt een voedzame soep boordevol groenten. Super lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *