Home / Soepen / Courgettesoep met prei
5 mei, 2015

Courgettesoep met prei

Posted in : Soepen on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , ,

Ingredienten courgettesoepCourgette vind ik zelf een wat laffe smaak hebben. Juist daarom leent deze groente zich ervoor om het lekkerder te maken met meer uitgesproken smaken. Dit is een overheerlijke soep geworden!

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:
2 courgettes in kleine blokjes gesneden

1 prei, in ringetjes gesneden

2 liter kippenbouillon (ik heb het vers getrokken, maar blokje mag natuurlijk ook)

1 gesnipperde sjalot

1 grote of 2 kleine knoflooktenen, gekneusd en klein gehakt

½ citroen

1 Spaanse peper zonder zaadjes fijngehakt

kookroom (light versie is prima) of halfvolle crème fraiche

1 ons parmaham

zout en peper uit de molen

Optioneel:
Croutons
Slagroom in plaats van light kookroom

Bereiding:

Zet de oven op 180 graden.

Leg stukjes parmaham op keukenpapier en laat dit zo in de voorverwarmde oven drogen gedurende zo’n 10 minuten. Het vet van de ham trekt zo in het keukenpapier en je houdt er een lekkere crumble van over om straks op de soep te doen.
Doe in een grote soeppan een beetje koolzaadolie en laat daarin de gesnipperde sjalot en fijngehakte knoflook op matig vuur fruiten. Als de geur van de sjalot en de knoflook de pan uit rijzen, doe er dan de fijngehakte Spaanse peper bij, de blokjes courgette en de preiringetjes. Hussel alles goed door elkaar en laat het op half hoog vuur een beetje doorbakken. Doe na een minuut of 5 a 10 de kippenbouillon erbij tot de groenten net onder staan. Laat even de kook erover gaan en laat de soep vervolgens doorkoken op matig vuur tot de groenten gaar zijn.
Doe de soep door de blender of gebruik een staafmixer om de groenten goed fijn te malen. Mocht de soep nog wat te dik zijn, doe er dan nog wat bouillon bij, net zolang de soep de gewenste dikte heeft. Maak de soep verder op smaak met het sap van een halve citroen, zout en peper. Doe er tot slot de kookroom of crème fraiche bij. De soep moet nu niet meer op vol doorkoken!

Opdiensuggesties:
Schep de soep in een kom en verkruimel er wat parmaham over. Je zou er ook nog croutons bij kunnen doen, maar je kunt ook croutons gebruiken in plaats van de parmaham.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *