Home / Soepen / Erwtensoep
3 januari, 2016

Erwtensoep

Posted in : Soepen on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , ,

IMG_1031Mijn moeder maakte vroeger de heerlijkste #erwtensoep! Een rijk gevulde erwtensoep met vlees van krabbetjes en rookworst. Met uitzondering van het vlees en de worst zeefde mijn moeder de erwtensoep altijd zodanig dat er geen stukjes groenten meer in terug te vinden waren. Mijn moeder hield niet van “stukjes” in de soep. Het is me nooit echt duidelijk geworden waarom niet, maar ik heb mijn moeders erwtensoep aangepast aan mijn smaak. Dus zitten er wel herkenbare stukjes groenten in!#Erwtensoep_“nieuwe_stijl”! Het is geen moeilijk gerecht, maar het kost wel even tijd, omdat ik de bouillon voor de erwtensoep twee keer laat trekken. Begin daar dan de dag ervoor mee, zodat je de bouillon ’s nachts zodanig kunt laten afkoelen dat je ’s ochtends het vet eraf kunt scheppen. Zet de pan daarvoor ook buiten in de kou of anders in de koelkast. Laat in diezelfde nacht ook alvast de spliterwten weken. Maak gerust een grote pan, want deze soep leent zich prima om in te vriezen. Wil je de volgende dag nog wel een kop, weet dan dat erwtensoep een dag na het bereiden nog lekkerder is dan de dag zelf!

Wat heb je nodig:
een kant en klaar #erwtensoeppakket (bij AH en lekker makkelijk)

mocht je niet aan een kant en klaar pakket kunnen komen dan heb je nodig:

1 selderijknol
wat selderij blad
1 winterpeen
1 ui
1 prei
1 pak of doos spliterwten
1 grote of 2 kleine laurierblaadjes

varkensvlees (bij AH hebben ze daar ook al een pakket van: stukjes hamlap, hamschijf en een paar ribbetjes)

extra varkensribbetjes (lekker voor een extra krachtige bouillon)

rookworst

bouillonblokjes

peper uit de molen

optioneel: roggebrood en katenspek (ik ben zelf geen liefhebber van zwart roggebrood, dus ik heb liever een stukje geroosterd brood), wat doperwten uit de diepvries

Nu laat ik de bouillon apart trekken van het uiteindelijk maken van de erwtensoep. Voor het trekken van de bouillon gebruik ik daarom extra:

1 ui
stuk geschilde winterwortel
1 geschilde pastinaak
2 tenen knoflook

Bereiding:
Trekken van de bouillon: Doe in een pan of snelkookpan het varkensvlees, de wortel, pastinaak, gepelde maar hele ui, de knoflooktenen het laurierblad, een paar bouillonblokjes en peper uit de molen. Zet dat maar eens een paar uur op om te trekken. Laat het vervolgens helemaal afkoelen en zet het dan opnieuw op om extra te trekken.

Nota bene:
Mocht je geen snelkookpan hebben, dan kan ik je aanraden daar in te investeren. Zij hoeven niet kostbaar te zijn, en ze verdienen hun geld drie-dubbel-en-dwars terug! Je kunt in een snelkookpan gerust een bouillon uren laten trekken zonder dat je er enig omkijken naar hebt.

Onder de kerstboom heb ik mijn dochter een snelkookpan gegeven. Helemaal blij, want zij weet hoe vaak ik ‘m gebruik. Voor mij is het trekken van bouillon in een snelkookpan gesneden koek. Ik heb het immers mijn moeder altijd al zien doen. Maar ondanks het feit dat zij weet hoe vaak ik het gebruik en hoe vol de smaak is van de bouillons, had ze toch nog even mamma’s adviezen nodig! Zo stelde zij dat zij op internet had gelezen dat een bouillon in de snelkookpan in een ½ uur getrokken zou zijn. Ze belde me: mamma, het smaakt naar niks, klopt dat? Nee, schat, een ½ uur is niks! Zet het opnieuw op, laat de pan onder druk komen en laat de bouillon gewoon een paar uur op laag vuur trekken! Het resultaat was fantastisch! Dat hebben we op Nieuwjaarsdag mogen proeven. Dus al heet de pan “snelkookpan”, vroeger noemde mijn moeder het altijd de “hoge druk pan”, Je hebt echt geen goed getrokken bouillon in een ½ uur op tafel! Dus geef het tijd!

De volgende dag:
De erwtensoep: Schep het vet van de bouillon. Zeef de bouillon en haal de groenten en laurierblad eruit. Haal van de krabbetjes het vlees eraf en gooi de botten weg. Ik haal zelfs het vet van de krabbetjes ertussen uit. Vet geeft wel die volle smaak aan de bouillon, maar je hoeft het niet op te eten!

Was de spliterwten en doe de gewassen en geweekte spliterwten bij de bouillon.

Snijd van de groenten (dus de winterpeen, selderijknol, ui en prei) de helft grof en doe dat bij de bouillon met spliterwten. Doe er ook het selderijblad bij maar bewaar een paar mooie om pas later in de pan erbij te doen. Verhit de soep op hoog vuur en eenmaal aan de kook, draai je het vuur terug op laag. Laat de soep koken tot de erwten en de groenten gaar zijn.

In de tussentijd snijd je van de resterende groenten heel kleine blokjes. Verzamel de blokjes van de selderijknol, winterwortel en ui (=harde groenten) in 1 kommetje. Doe de gesneden prei en selderijblad (=zachte groenten) in een ander kommetje. Pluk het krabbetjesvlees wat los van elkaar. Bewaar alles tot gebruik later.

Als de soep gaar en klaar is, maal alles fijn met een staafmixer of blender. Breng zonodig verder op smaak met zout en peper of een bouillonblokje. Doe er dan de kleine blokjes harde groenten en eventueel wat doperwten in en het vlees.

Laat de harde groenten even meekoken tot ze gaar zijn, maar ze moeten nog wel een “bite” hebben! Verwarm de rookworst volgens de adviezen van het merk of de slager. Doe tot slot de gesneden prei en het selderijblad erbij. Klaar is je erwtensoep nieuwe stijl!

Opdiensuggestie: IMG_1032
Klassiek is natuurlijk een plak zwart roggebrood erbij met katenspek. Als je dat lekker vind, doe het dan ook zo. Ik houd niet van zwart roggebrood. Dus heb ik een stokbroodje gebakken. 2 minuten minder dan op de verpakking staat. Snijd het stokbrood door midden en overdwars nog een keer. Bestrijk het binnengedeelte met wat olie en doe er wat peper uit de molen over. Zet de broodjes even onder de grill tot ze mooi goudbruin zijn. Een plakje katenspek erbij, en de Hollandse klassieke pot is helemaal van deze tijd! Het zalvende van de erwtensoep, de “bite” van de groenteblokjes, het knapperige van het stokbroodje en het zoute van de katenspek is een verrukkelijke combinatie!

Laat het je smaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *