Home / Vleesgerechten / Gehaktballetjes in granaatappelsiroop, labneh en aardappeltjes met een tomatenkorstje
8 mei, 2015

Gehaktballetjes in granaatappelsiroop, labneh en aardappeltjes met een tomatenkorstje

Posted in : Vleesgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , ,

ingrediënten gehaktballetjes etc

gehaktballetjes in granaatappelsiroop

gehaktballetjes in granaatappelsiroop

Deze gehaktballetjes in granaatappelsiroop zijn om je vingers bij af te likken!
Met dank aan de uitgever van “Comptoir Libanais” heb ik, om de gehaktballetjes wat op te fleuren, labneh met za-atar en aardappeltjes met een tomatenkorstje uit het kookboek gebruikt.

 

Wat heb je nodig voor de gehaktballetjes:
1 pond mager rundergehakt, bij de nieuwe variant heb ik 1 pond lamsgehakt gebruikt

zout en peper uit de molen

1 geraspte sjalot

1 grote of een paar kleine knoflooktenen, fijn gehakt

Twee eetlepels geroosterde pijnboompitjes, gehakt

1 eetlepel fijngehakte verse munt

granaatappelsiroop (verkrijgbaar bij Turkse supermarktjes)

Wat heb je nodig voor de labneh met za-atar:
1 bakje yoghurt van schapenmelk (verkrijgbaar bij AH)

snuf zout

za-atar, (van Jonnie Boer, verkrijgbaar bij AH)

een beetje goede ongefilterde olijfolie

Wat heb je nodig voor de aardappeltjes met een tomatenkorstje:   

1 ui, in dikke ringen gesneden

Comptoir Libanais

Comptoir Libanais

1 grote of 2 kleine knoflooktenen, geperst

Ca 400 gram vastkokende aardappels, in schijfjes van ca 6 mm

1 pond grote, stevige rijpe tomaten, in plakjes gesneden

Ca 200 ml hete lams- of groentebouillon

2 theelepel gedroogde tijm

½ theelepel kaneel

een handvol grof gesneden muntblaadjes

zout en peper uit de molen

olijfolie

Bereiding van de gehaktballetjes:
Rooster de pijnboompitjes op laag vuur tot ze mooi lichtbruin zijn. In de tussentijd kun je alvast het gehakt gaan klaarmaken in een grote kom. Doe daar zout en peper uit de molen bij zoals je dat anders ook met de gehakt doet. Rasp vervolgens de sjalot over het gehakt. Doe er de fijngehakte munt bij en de fijngehakte geroosterde pijnboompitjes. Kneed dat met de hand goed door elkaar. Dan is het moment om te proeven! Ik neem dan altijd een theelepel gehakt wat ik even laat bakken. Smaakt het goed zo? Dan gaan we verder. Moet er nog wat bij? Maak het dan verder op smaak met zout en peper. Dan laat je de gehakt zo even staan. Dan kunnen de smaken mooi doortrekken.

Nota bene:
De smaak van munt ontwikkeld zich nog verder tijdens het bereiden van de maaltijd. Wees daar met het bij kruiden van het gehakt op voorbereid mocht je denken dat er nog wat munt bij moet!

Bereiding van de aardappeltjes met een tomatenkorstje:
Zet de oven alvast op 200 graden.aardappeltjes met een tomatenkorstje

Fruit de uiringen in wat olijfolie of vloeibare boter en een flinke snuf zout op matig vuur tot ze mooi lichtbruin worden. Roer er dan de geperste knoflook door. Zet het vuur maar even wat lager. Verdeel de aardappelschijfjes in een ovenschaal. (Hoewel niet volgens het originele recept doe ik alvast wat peper uit de molen en een klein beetje zout over). Verdeel dan de uiringen en de knoflook over de aardappeltjes en dek dit af met schijfjes tomaat. Ik volg nu een andere volgorde dan in het boek beschreven om te voorkomen dat je met het besprenkelen van de olie en het bijgieten van de hete bouillon de kruiden weer van de tomaat spoelt…..

Dus:
Giet nu de hete bouillon over het geheel. Besprenkel de tomaat met wat olijfolie. Maak de tomaat dan verder op smaak met wat zout en flink wat peper uit de molen. Verdeel ook de tijm en kaneel erover. (ook hier wijk ik wat af van de beschrijving, want ik gebruik de volle portie kruiden, omdat we dat thuis lekker vinden). Doe er aluminiumfolie over en laat de aardappeltjes 45 minuten garen in de oven. Haal dan de aluminiumfolie eraf en zet nog zo’n 15 minuten terug in de oven. Strooi tot slot de muntblaadjes over de schotel en klaar is Kees.
Terwijl de aardappelschotel in de oven staat is het een goed moment om van het gekruide gehakt de balletjes te draaien, iets groter dan een pingpongballetje. Bak de gehaktballetjes bruin en gaar op middelhoog vuur in wat olie of vloeibare boter. Terwijl dit staat te garen beginnen we met de labneh….

Nota bene:
Labneh is vergelijkbaar met hangop. Eigenlijk moet je dat daags voor gebruik in een dunne doek boven een bakje laten uitlekken. Aangezien ik dit spontaan wilde gaan maken, was die tijd er dus niet. Maar, ik vond in de supermarkt yoghurt van schapenmelk. Dat blijkt een heel stevige lekkere yoghurt te zijn en hoewel dat wellicht ook nog zou kunnen uitlekken, vond ik het goed genoeg om meteen te gebruiken.

Bereiding labneh met za-atar:
Doe de yoghurt in en bakje en roer dat samen met een snufje zout goed door tot het een gladde massa wordt. Vlak voor het opdienen doe je er een scheutje goede olijfolie over en wat za-atar. Dit is heerlijk en een goede frisse tegenhanger bij de gehaktballetjes.

Tot slot:
Doe kort voor het opdienen een flinke scheut granaatappelsiroop over de gehaktballetjes en laat dat even kort opwarmen met de gehaktballetjes. Doe het dan in een schaaltje en smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *