Home / Gevogelte / Gemarineerde drumsticks met paksoi en sesam
12 januari, 2016

Gemarineerde drumsticks met paksoi en sesam

Posted in : Gevogelte on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , ,

IMG_1045 (2)Gemarineerde drumsticks met paksoi en sesam: weer zo’n lekker makkelijk gerecht waar je weinig omkijken naar hebt. Je kunt het in een snelle versie maken en een langzame. Troost: als je de snelle versie goed maakt is het net zo lekker als de langzame! Soms moet je gewoon eens uitwijken naar kant en klaar vanwege gebrek aan tijd of zin. Oké, dan kun je er ook voor kiezen om wat anders te nemen, maar waarom als dit een prima alternatief is? Zo had ik na een hele werkdag er echt geen zin meer in nog aardappels te schillen en te koken en er puree van te maken. De kant en klare puree van AH uit het koelvak is een prima alternatief. Het is wel héél fijn en op zich houd ik wel van een wat grovere luchtiger puree, maar onder de kant en klare producten is dit zeker goed te doen!

Nu had ik onder de kerstboom een siliconen bakmat gekregen met daarin piramidevormpjes. Aan twee kanten bruikbaar. Ik had geen notie wat ik daarmee kon, maar even snuffelen op internet en daar was de belofte: in de oven te gebruiken, zonder vet en gegarandeerd een knapperig korstje. Het vet uit het vel van de drumsticks druipt in de kuiltjes terwijl de drumstick een lekker krokant gebakken velletje krijgt.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
1 schaaltje scharrelkip #drumsticks

1 pak kant en klare aardappelpuree

1 flinke struik kersverse paksoi

eventueel wat zout

peper uit de molen

sesamolie

Voor de marinade:
3 eetlepels ketjap manis

2 eetlepels light soyasauce (verkrijgbaar bij de toko)

2 eetlepels bruine suiker

2 eetlepels gemberpoeder (mocht de supermarkt het niet hebben is het zeker verkrijgbaar bij de toko)

2 tenen uitgeperste knoflook

zwart sesamzaad (mag ook licht sesamzaad zijn hoor. Ik had toevallig zwarte in huis, dus heb ik deze gebruikt)

extra hulpmiddelen:
een marinadenaald (verkrijgbaar bij de betere kookwinkels of op internet voor ca € 10,-)
een siliconen “piramide”bakmat (cook & co)

Bereiding:
Marineren: Met behulp van een #marinadenaald kun je vlees á la minute marineren. Handig voor de snelle versie dus!
Doe in een kommetje alle ingrediënten voor de marinade. Roer het goed door. Trek een beetje van de marinade in de marinadenaald en injecteer her en der ik het vlees een beetje marinade. Roer tot slot de drumsticks rondom in de marinade zodat dit ook aan de buitenkant gehecht is.

Heb je geen marinadenaald, laat dan de drumsticks minstens een halve dag in de marinade staan. Een hele nacht mag ook.IMG_1046 (2)

Bakken drumsticks in de oven: Haal de bakplaat uit de oven en leg daarop de siliconen bakmat (of niet, als je daar geen belang bij hebt). Verwarm de oven voor op 180 graden. Zorg ervoor dat de drumsticks rondom mooi bedekt zijn met de marinade. Doe er wat peper uit de molen over en zonodig een beetje zout. Houd er rekening mee dat ketjap en soya ook zilt zijn en het toevoegen van keukenzout kan dan gauw teveel worden. Verdeel de drumsticks over de bakmat en leg ze in het midden van de oven. Laat ze alvast 25 minuten garen. Na 25 minuten draai je de drumsticks om en bestrijk je ze nog eens extra met de marinade. Ook aan deze kant wat peper uit de molen en zonodig een beetje zout. Na deze 25 minuten haal je ze weer even uit de oven. Haal de drumsticks opnieuw even door de marinade en strooi er sesamzaadjes over heen. Zet de bakplaat weer even terug in de oven en zet de oven dan op grillstand. Na ca 10 minuutjes zijn de drumsticks mooi bruin krokant, een beetje sticky en gaar!

Puree met paksoi: Terwijl de kip in de oven staat, snijd je de paksoy in smalle repen en/of stukjes. Houd het groen van de paksoi gescheiden van het wit! Doe wat sesamolie in een wok. (vind je sesamolie te sterk van smaak, neem dan gerust een andere olie) Wok het wit van de paksoi met een weinig peper en zout. Rooster in een klein pannetje wat sesamzaadjes en houd ze dan apart tot gebruik. Schep lepels aardappelpuree door de paksoi in de wok en laat goed mee verwarmen. Als de aardappelpuree heet is en het wit van de paksoi gaar maar nog wel knapperig, doe er dan het groen van de paksoi bij en laat even kort meewokken. Omdat het groen maar heel kort nodig heeft behoudt het zijn mooie frisse groene kleur en knapperigheid. Het klaarmaken van de paksoipuree kost heel weinig tijd, dus maak dat pas op het laatst klaar als de drumsticks onder de grill staan.

Opdiensuggestie:
Leg wat paksoipuree op een bord en een paar drumsticks. Strooi er wat sesamzaadjes over en klaar. Paksoi past nagenoeg bij alle vleessoorten (al zou ik het zelf niet zo gauw met lamsvlees combineren), vis en schaaldieren. Dus leef je uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *