Home / Gevogelte / gevulde kip en paté
18 februari, 2016

gevulde kip en paté

Posted in : Gevogelte, Vleesgerechten, voorgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , ,

IMG_1155Waarom gevulde kip en paté in één recept, zul je vragen. De kip wordt gevuld met paté en de paté kan weer gebruikt worden als broodbeleg of voorgerechtje. Paté laat zich prima invriezen, dus maak een flinke hoeveelheid en maak er porties van die je invriest. Voor de paté kun je verschillende soorten vlees gebruiken. Je kunt naar smaak volop spelen met kruiden, fruit, groenten, alcohol, dus laat je fantasie de vrije loop!

 

 

 

Wat heb je nodig:
1 kip

2 varkensfiletlapjes, samen ca 200 gram, in blokjes gesneden

ca 200-250 gram kippenlevertjes, in stukjes gesneden

1 stukje vet spek van ca 100 gram, ¾ ervan in stukjes gesneden en ¼ in dunne plakjes gesneden

2 tenen knoflook, gepeld

1 kleine rode ui, gesnipperd

2 Granny Smith appelen, 1 geschild en in kleine blokjes gesneden en 1 in schijfjes gesneden

250 ml room, light of gewoon, mag kookroom zijn, maar ook slagroom

wat vleesfond

kruiden, zoals bieslook, salie, tijm

zout en peper uit de molen

optioneel: plakjes ontbijtspek

Bereiding:
Ontleden van de kip: Verwijder van de kip de poten, de vleugeltjes en knip of snijd het vet en vel weg. Snijd de kipfilets zorgvuldig van het karkas. Leg deze even opzij tot verder gebruik. Bewaar het karkas nog even!

Voorbereiding paté: Doe de blokjes varkensvlees, ¾ van het vet spek en de kippenlevertjes in een keukenmachine. (heb je geen keukenmachine, dan kun je het ook heel fijn snijden) doe er een paar kruiden bij en wat peper uit de molen. Vermaal de massa met de keukenmachine tot het een gladde massa is geworden. Doe er een stuk of 3 a 4 eetlepels vleesfond bij en de helft van de room. Laat even verder vermengen met behulp van de keukenmachine.

Doe het mengsel in een grote kom waar je makkelijk in kunt roeren. Knip er de kruiden bij of verkruimel ze als je gedroogde kruiden gebruikt.

Nota bene:
In mijn “kerstpakket” van het werk kreeg ik de mogelijkheid uit verschillende cadeaus te kiezen. Ik heb de “voedseldroger” gekozen. Ik ben hier erg blij mee! Zo maakt het niet uit hoeveel verse kruiden ik koop. Ik laat ze drogen en bewaar ze in een zakje tot gebruik. Zodra er vocht bij komt worden het weer mooie frisse kruiden en de smaak is prima behouden.

Patémengsel op smaak brengen: Goed, de kruiden bij het patémengsel. Schep een lepeltje paté in een klein koekenpannetje en laat het even bakken tot het gaar is. Proef dan of het mengsel zo lekker is. Lekker? Dan gaan we verder. Niet lekker genoeg? Maak het dan nog wat verder op smaak. Roer het mengsel goed door en kijk even of het semivloeibaar genoeg is. Als je de kom opzij houdt moet de paté traag weglopen. Gaat het te snel, dan is het te dun, komt er geen beweging in, dan is het te dik. Nu is te dik natuurlijk makkelijk op te lossen door er nog wat fond of room bij te doen. Is het te dun, dan kun je er wat paneermeel bij doen, maar dat is wel jammer! Spatel er tot slot de kleine blokjes appel door.

Vullen en pocheren van de kipfilet: Snijd de kipfilets over de lengte door midden, zodat je een mooie grote dunne plak kipfilet hebt. Verdeel er dun de paté over en rol de filet op. Leg de rol op een stuk keukenfolie en rol daar de gevulde kiprol stevig in. Bind de uiteinden goed dicht met keukentouw. Leg de rollen in een pan met kokend water en laat de kiprollen een minuut of 10 pocheren. Eenmaal gepocheerd haal je de rollen uit het folie en bak je de kiprollen tot ze om en om mooi goudbruin zijn.

Appel bakken: In dezelfde tijd bak je ook de plakjes appel in een ander pannetje. Strooi er eventueel een klein schepje suiker over om te laten carameliseren.

Opdiensuggestie:
Ik heb deze gevulde kip gecombineerd met een stamppotje van aardappel en venkel. Dat is er heerlijk bij! De frisse smaak van venkel gaat heel mooi bij dit kruidige kippetje en de plakjes appel maakt het af. Schep wat stamppot op een bord en leg daar een in plakjes gesneden kiprol op. Verdeel de partjes gebakken appel erover en klaar!

Dan de paté:
Meng eerst de resterende room door het patémengsel. Zo wordt het iets dunner dan de vulling van de gevulde kip, IMG_1160maar zo wordt het beter smeerbaar. Pluk van de karkas van de kip nog kleine stukjes kip en snijd dat fijn om in het patémengsel te doen. Gebruik een kleine ingevette vorm om het patémengsel in te kunnen verdelen. Als je plakjes ontbijtspek gebruikt, verdeel die plakjes dan over de bodem en langs de zijkanten omhoog. Giet er het patémengsel in en leg er bovenop de plakjes vet spek. Dit is om uitdrogen in de oven te voorkomen. Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden en laat het gedurende ongeveer 3 kwartier garen. Haal de paté eruit en laat afkoelen. Soms wordt de paté afgedekt en er wat zwaars op gezet gedurende een nacht zodat de paté wat dichter van structuur wordt. Alvorens dat te doen, kijk even hoe de paté eruit ziet. Vind je het zelf “dicht” genoeg, laat het dan zo.

Dan zijn de kippenpoten nog over:
Van de kippenpoten kun je natuurlijk weer iets voor de volgende dag van maken. Al is het gewoon gebakken pootje met frites en appelmoes…(fijn voor de kinderen) Zelf heb ik ze deze keer, samen met het karkas, gebruikt om kippenbouillon van te trekken. Altijd lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *