Home / Groenten / Gevulde koolbladeren
17 juni, 2015

Gevulde koolbladeren

Posted in : Groenten, Vleesgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ingredienten gevulde koolbladerenDeze gevulde koolbladeren is een lekker licht en pittig gerechtje voor de zomeravond…..Nu ken ik mensen die dit eerder als voorgerechtje zouden presenteren dan als hoofdgerecht omdat het echt heel licht is. Natuurlijk kun je het als een voorgerechtje geven. Persoonlijk zou ik het dan op twee of drie rolletjes houden afhankelijk van de grootte van de rolletjes.

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:
1 Chinese kool

1 zakje van 200 gram verse nasi/bamigroenten (bij AH), gestoomd

1 Spaanse peper, fijn gesneden en zonder zaadjes (wil je het pittiger, dan neem je er twee)

250 gram rundergehakt

150 gram witte rijst

sesamzaadjes, geroosterd

ketjap-sesam woksaus van Go-Tan

zout en peper uit de molen

Bereiding:
Rooster eerst de sesamzaadjes op matig vuur in een koekenpannetje zonder vet tot ze mooi goudgeel zijn. Houd ze dan even apart.
Zet ondertussen een pan water met wat zout op om de rijst te koken. Hooguit 3-4 minuten want de rijst zal straks nog verder garen….en je zal geen paprijst willen, toch?vulling gevulde koolbladeren
In een andere grote pan kun je alvast een klein laagje water met wat zout tot het kookpunt brengen. Zodra het water kookt zet dan je stoommandje met de nasigroenten erin en laat dit gedurende een minuut of 4 stomen. De kleuren blijven dan fris. Zodra klaar, doe de nasigroenten dan even in een kommetje tot gebruik. Als de rijst ook 4 minuten heeft gehad, giet het water er dan vanaf en laat nog wat nastomen.
Doe de gehakt in een royale kom. Bestrooi deze dan met wat zout en peper uit de molen en meng dat goed. De gehakt moet net zoveel zout en peper bevatten als wanneer je “gewoon” gehakt maakt. Doe er dan de fijn gesneden Spaanse peper erbij. En twee eetlepels ketjap sesam woksaus. Tot slot de gekookte rijst erbij. Meng het goed door elkaar. Proef even of het voldoende is gekruid zo. Eventueel breng je het nog verder op smaak.
Snijd de stronk van de Chinese kool. Trek de bladeren los. Even onder water wat schoonmaken zodat er geen zand meer tussen zit. Blancheer de bladeren kort in kokend water of bouillon (blokje) zodat nerven zacht worden. Laat de bladeren daarna goed uitlekken.
Vul een voor een de bladeren met het pittige gehaktmengsel. Het makkelijkst is om dat net boven punt van de nerf te doen waar de nerf en het groene blad samenkomen. Rol het een of twee slagen om (afhankelijk van de grootte van het blad), vouw dan de zijkanten naar binnen en rol het verder op zodat het een mooi pakketje wordt. Doe de pakketjes in het stoofmandje, zet het in een pan met een klein laagje kokend water. De deksel erop en het stomen kan beginnen. Houd hiervoor zo’n 3 tot 5 minuten. Dan is het gehakt klaar, de rijst klaar en de meeste groenten nog steeds mooi knapperig.
De saus dan: maak een flinke scheut sesam ketjap woksaus warm. Zo nodig doe je er wat water bij zodat het een goed vloeibare maar nog net geen waterige saus wordt.

Opdiensuggesties:
Leg op een bord 5 of meer rolletjes gevulde kool. Schenk er wat saus over en besprenkel de pakketjes met de geroosterde sesamzaadjes.

Optioneel:
In plaats van de gehakt kun je uiteraard ook fijn gehakte garnalen gebruiken. Ook daarvoor geldt dat je de fijngehakte garnalen eerst goed op smaak moet brengen voordat je hiervan het gehaktmengsel hebt waarin je de groenten en zo gaat mengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *