Home / maaltijdbroodjes / Hamburger ciabatta caprese
20 juli, 2015

Hamburger ciabatta caprese

Posted in : maaltijdbroodjes on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , , , ,

hamburger 001We kennen allemaal de hamburger van Mc Donalds,maar mijn hamburger ciabatta caprese? In ieder geval een super lekkere hamburger die helemaal past in het motto: Weet wat je eet! In iedere keukenwinkel kun je wel een ring krijgen met een persstampertje om een hamburger of tartaartje aan te kunnen drukken. Het kost bijna niks terwijl je er wel een heel fraai eindproduct van krijgt! En, laten we eerlijk zijn, je wilt toch wel een complimentje vangen toch na al je inspanningen? Mijn vader was zo iemand die, als mijn moeder vroeg of hij het eten lekker vond, zei: als het niet lekker is dan zeg ik het wel! Als dat het maximale is wat iemand als compliment kan geven, moet je dat soms accepteren, maar zeg nou, wij kokers willen toch wel een wat meer spontane uiting toch? Wil je niet alleen maar horen dat het weer (ja weer!snap je?) helemaal verrukkelijk was? En dat ze eigenlijk willen dat je nog zo’n exemplaar op een bordje presenteert, maar in plaats daarvan ze het kunnen doen met de restanten van jouw bord omdat je zelf tijdens het bereiden al genoeg geproefd hebt? Ach ja….ik kan je in ieder geval verzekeren dat met deze uitvoering van de hamburger wellicht niemand meer langs het raampje van Mc D of KFC dan wel BK wil! Wie het laatst lacht, hmmmm?

Wat heb je nodig voor 2 personen:
ga uit van zo’n 125 Gram mager rundergehakt per persoon

wat frisse knapperige ijsbergsla, fijn gesneden, aangemaakt met een simpele dressing van olie en azijn en een lepel mosterd, zo nodig nog wat gembersiroop mocht de dressing te zuur gevonden worden.

voorgebakken ciabattabroodjes

1 bolletje buffelmozarella, in dunne plakjes

½ sjalot, fijngeraspt, ½ sjalot in dunne ringetjes gesneden

2 kleine tenen knoflook, of 1 grote, geperst

1 vleestomaat, in heel dunne plakjes

wat fijngehakte verse Italiaanse kruiden: oregano,rozemarijn en peterselie

frisse knoflooksaus op basis van zure room

basilicumpesto

Bereiding:
Bak de ciabattabroodjes af in de oven, een minuut of twee korter dan aangegeven, omdat de broodjes nog geroosterd moeten worden. Snijd de broodjes dan door midden. Besmeer ze met een heel weinig (olijf)olie en laat de binnen zijde van de broodjes licht roosteren op een grilplaat of in een grillpan.

Dan de hamburgers: Doe door het gehakt zout en peper naar smaak. Rasp een halve sjalot door het gehakt en pers er 1 of 2 knoflooktenen er boven uit. meng er dan de fijngehakte kruiden erdoor. Goed door elkaar kneden zodat alle smaken goed vermengd zijn. Ik gebruik dan een hamburgerring met een doorsnede van 8 cm en een persplaatje. Doe een hoeveelheid gehakt in de ring zodat je een hamburgertje krijgt van ongeveer 1 cm dikte. Druk dat goed aan. Maak zoveel hamburgertjes als nodig/gewenst.

Besmeer de onderste helft van het broodje met een beetje frisse knoflooksaus op basis van zure room. Leg daarop wat dungesneden ijsbergsla, aangemaakt met een weinig olie en azijn.

Nota bene:
Denk eraan dat alle ingrediënten die je gebruikt als sla en tomaten afzonderlijk licht op smaak gebracht moet worden. Vaak is een snufje zou en peper al voldoende. Soms heeft het iets meer nodig zoals een hele simpele dressing met wat olie en azijn. Uiteindelijk proef je dit in het eindresultaat! Breng de smaakmakers altijd licht en luchtig aan. Deins er dan ook niet voor terug om een dressing met wat water te verdunnen. Zolang de smaak er goed van blijft is er niets aan de hand en zal je simpele salade er na een uur nog steeds fris uit zien!

Verder met het beleggen van dit overheerlijke broodje…..leg op de salade wat dun gesneden sjalotringetjes. Leg er twee kleine hamburgertjes erop en versier het met om en om een plakje tomaat en plakje mozzarella. Tot slot leg je er een streepje over van je zelfgemaakte basilicumpesto. Leg de andere helft van de ciabatta erover en kijk, een prachtig en overheerlijk broodje! Met een eenvoudige frisse salade erbij is het een prima lunch- of avondgerecht!

Optioneel:
Voor een extra crunch aan het broodje zou je een plakje uitgebakken spek op het hamburgertje kunnen leggen of wat spekcrumble over de mozzarella met tomaat en basilicumpesto.

Het is een super lekker broodje gebleken! Eet er weer lekker van!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *