Home / wildgerechten / Hertenbiefstuk
19 maart, 2016

Hertenbiefstuk

Posted in : wildgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , ,

hertenbiefstukHoewel hertenbiefstuk je nog steeds doet denken aan het wildseizoen en de kerstdis, is dit stukje vlees inmiddels wel bijna het hele jaar door te krijgen. Toch heeft het warme rood nog steeds een winterse uitstraling en zodoende is het ook op iedere andere koude dag in het jaar gewoon lekker. Ik heb de hertenbiefstuk gecombineerd met een pureetje van meiknol, babybietjes en een saus van rode wijn. Een puree van meiknol is zacht van smaak en licht verteerbaar. Bereidingstijd valt erg mee. Tussen de 30 en 45 minuten heb je het hele gerecht wel op tafel staan.

 

Wat heb je nodig voor 2 personen:
2 hertenbiefstukjes: dep het vocht goed af en laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen

1 meiknol, schoongemaakt en in blokjes gesneden

2 kleine aardappeltjes, bloemig kokend en in blokjes gesneden

een stuk of wat voorgekookte babybietjes

1 glas volle rode wijn

1 dl slagroom light of kookroom

geraspte nootmuskaat

gemalen piment

1 eetlepel balsamico azijn

1 schepje suiker

peterselie, fijngehakt

zout en peper uit de molen

Bereiding:
De bietjes: Doe in een kookpan de babybietjes. Giet er de balsamicoazijn over, een schepje suiker, piment (naar smaak), zout en babybietjesgemalen peper naar smaak. Breng de bietjes aan de kook en laat ze vervolgens op laag vuur rustig garen en de smaken van de ingrediënten opnemen.

De meiknolpuree: Zet de blokjes meiknol en aardappel op het vuur in een pan kokend water met wat zout (naar smaak) toegevoegd. De blokjes zijn gaar zodra je er makkelijk met een vorkje in kunt prikken nagenoeg zonder weerstand. Giet ze af en pureer het mengsel met een stamper. Doe er de room bij en vermeng het geheel tot een lichte puree. Maak verder op smaak met wat peper, meiknolpureeeventueel wat zout en nootmuskaat. Roer er tot slot de gehakte peterselie door. Houd de puree warm tot gebruik.

De hertenbiefstuk: Zet een koekenpan met wat vloeibare boter op het vuur. Zodra de boter heet is leg je de hertenbiefstukjes erin. Maak je keuze of je het vlees rood of medium wil. Omdat hertenbiefstuk over het algemeen mooi zacht vlees is, vind ik het zelf lekker als het nog rood is van binnen. Schroei het vlees aan beide kanten snel dicht. Bestrooi het dan aan beide zijden met een snuf zout en vers gemalen peper. Zet het vuur iets lager en laat de hertenbiefstuk verder garen. Wil je het vlees medium dan is het een check om je duimmuis te voelen. Druk met je vinger op het vlees. Voelt het aan als je duimmuis mag je erop vertrouwen dat het medium is. Voelt het zachter aan dan je duimmuis dan mag je erop vertrouwen dat het vlees van binnen nog rood is.

Houd je niet van rood of rosé gebakken vlees, dan is dit niet zo’n geschikt stukje vlees. Het is doodzonde hertenbiefstuk door te bakken. Kies dan liever voor een varkenshaasje of een kalfsmedaillon.

Haal het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen. Zo rust het vlees en dat komt de smaak en de snijdbaarheid ten goede.

Giet bij de vleesjus de rode wijn en doe er de stroop bij. Laat dit op hoog vuur inkoken tot een lichtgebonden saus.

Opdiensuggestie:
Kruid de hertenbiefstuk zonodig nog wat na met een snuf zout en peper uit de molen. Altijd naar je eigen smaak. Snijd de hertenbiefstuk in dikke plakken. Giet op een bordje wat saus. Schep er de puree op, leg er babybietjes bij en de plakken hertenbiefstuk. Een heel simpel gerecht eigenlijk, maar overheerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *