Home / Gevogelte / Kip met bier
27 april, 2016

Kip met bier

Posted in : Gevogelte on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , ,

kip met bierAls variatie op de bekende coq au vin heb ik kip met bier! En dan geen gewone kip met bier maar een overheerlijke kip met bier! Kies hier een mooi donker bier voor met een wat caramelachtig zoetje. Laat de kip gerust een hele nacht in de marinade van bier staan zodat de kip goed dronken wordt. Ik eet graag kip. Dat komt omdat het een lichte neutrale smaak heeft van zichzelf en je er dus alle kanten mee uit kan om er wat lekkers van te maken. In feite zou je iedere dag kip kunnen eten en toch iedere dag het idee hebben dat je wat anders eet. Weet je, deze kip met bier is lekker met saus, zonder saus, met aardappelpuree, zonder aardappelpuree, met fratsen of zonder fratsen, gewoon een lekker kippetje!

 

 

Wat heb je nodig:
1 kleine (Franse) scharrelkip

2 flesjes Leffe bruin(!) bier

1 stukje ontbijtspek, in reepjes

Een stuk of wat knoflooktenen, geplet

1 zak Hollandse wokgroenten

1 bosje Italiaanse kruiden (salie, oregano, rozemarijn, tijm)

1 stukje boter en een paar lepels kokosolie

zout en peper uit de molen

Optioneel voor de saus van het bier:
wat kippenbouillon of kippenfond

1 ui

een schepje suiker

beurre manié

De kip in de marinade:
Giet de twee flesjes bruin bier in een kom. Doe daar geplette knoflooktenen in, peper en een deel van de Italiaanse kruiden. De kruiden kunnen gewoon heel in de marinade worden gedaan. Schuif ook wat knoflook en kruiden onder de huid van de kip en in de buikholte van de kip. Leg de kip in de marinade en zet deze in de koelkast. Laat de kip minimaal een halve dag marineren. Draai de kip af en toe om, zodat alle kanten worden gemarineerd.

Bereiding:
Kip: Bak de reepjes ontbijtspek krokant in een klein beetje boter. Hak de resterende Italiaanse kruiden fijn. Meng de kruiden, de krokante spekreepjes, wat zout en peper in een paar scheppen kokosolie of boter. Meng hier de helft van de zak met Hollandse groenten door. Neem de kip uit de marinade en dep droog. Haal de kruiden en de geplette knoflook uit de buikholte. Bestrooi de buikholte met een weinig zout en peper. Bestrijk de buitenzijde van de kip met wat boter of kokosolie. Laat de knoflook en de kruiden die je tussen de huid en het vlees hebt geduwd er gerust tussen zitten. Bestrooi de kip dan met zout en peper. Vul de buikholte van de kip vervolgens met het groentenmengsel en druk er ook de geplette knoflook weer tussen. Leg de kip in een ovenschaal en verdeel de overgebleven groenten er rondom heen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kip in het midden van de oven en laat heel rustig gaar worden in ca 50 a 60 minuten (afhankelijk van de grootte van de kip). Zet de kip dan nog even aan beide zijden onder de grill om een mooi krokant korstje te krijgen.

Saus: Doe het bier boven een pannetje door een zeef zodat alle kruiden eruit gezeefd worden. Snijd een ui in kwarten en doe dat in het bier. Doe er wat kippenbouillon of kippenfond bij. Laat het bier met de bouillon en ui inkoken tot 1/3. Schep de ui eruit en maak de biersaus op smaak met zout, peper en een schepje suiker. Eventueel licht binden met een klein stukje beurre manié.

Je zou het niet zeggen, maar op deze manier van de groenten bereiden blijven ze heerlijk knapperig en vol van smaak.

Laat het je smaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *