Home / Gevogelte / Kip met knoflook (pollo al ajillo) 4 pers.
23 mei, 2015

Kip met knoflook (pollo al ajillo) 4 pers.

Posted in : Gevogelte on by : Irene ten Brink Tags: , ,

pollo al ajillo ingredientenDeze kip met knoflook is een typisch Spaans gerecht van de plattelandskeuken. Er zijn mensen die er een moord voor zouden plegen om hun broodje in de rijke saus zouden mogen dopen om in vervoering te geraken…..Vaak staat het op de menukaart, zo niet maken ze het graag voor je klaar als je dat van tevoren vraagt. Soms gebruiken ze er konijn voor. In Spanje wordt een hele kip in kleine stukjes gehakt en krijg je het op tafel met het bot er nog aan. Nu ga ik niet met een slagersbijl in de weer en kies zodoende voor kippendijfilet. Heel weinig werk en superlekker!! Daar doen we het toch voor?

 

Wat heb je nodig:
750 a 800 gram kippendijfilet (geen kipfilet, dat wordt veel te droog!)

1,5 a 2 bollen knoflook

Olijfolie

Zout en peper

Citroensap (mag gerust van een knijpcitroen)

Bereiding:
Snijdt of knip de kippendijtjes in 2 of 3 stukken. Doe ze in een kom. Knijp een halve bol aan knoflooktenen uit over de kip en roer het er goed doorheen zodat alle kip er goed mee bedekt is. Van de rest van de knoflookbol maak je de tenen los, ontvel ze, kneus ze met de vlakke kant van een mes en verdeel de knoflooktenen tussen de kip door. Als het erge dikken tenen zijn snijdt je ze over de lengte door midden.
Schenk er olijfolie overheen tot de kip net onder staat. Dek het af en laat een paar uur intrekken. Roer het zo nu en dan even door. Ik maak het soms ook een dag van te voren klaar en laat het tot gebruik in de koelkast intrekken.pollo al ajillo bereiding

Zorg dat de kip en de olie voor het bakken wel op kamertemperatuur terug is.

Verder:

Verhit de pan en gooi de kip met olie en knoflook vanuit de kom direct in de pan. Bak de kip op hoog vuur lichtbruin. Bestrooi het met zout en peper.
Als de kip lichtbruin is blus je het af met citroensap (mag je best royaal mee zijn want dat is een goede neutrealisator van het vet van de olijfolie en geeft het gerecht een frisse touch).
Zet het vuur laag en het deksel op de pan. Laat zo een en half uur of wat langer doorpruttelen tot de knoflooktenen helemaal zacht gestoofd zijn en de uitgeperste knoflook helemaal is opgelost in de olie met citroensap/water. Tussendoor wel af en toe in de gaten houden en zo nodig tussentijds nog een paar keer afblussen met water en/of citroensap, naar smaak.

Opdiensuggestie:
Als het klaar is doe je het in een hittebestendige kom of schaal en zet je op een rechaud op tafel. Neem wat kipstukjes met de saus en gestoofde tenen knoflook op je bord, sop stokbrood of pide in de saus (lekker is om er een gestoofd teentje knoflook op uit te smeren) en eet het samen met de kip op.
Neem er een simpele frisse salade bij, uitsluitend aangemaakt met goede olijfolie en wat wijnazijn.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *