Home / Vleesgerechten / Lamsrack
9 april, 2016

Lamsrack

Comments : 2 Posted in : Vleesgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , ,

lamsrackAls liefhebber van lamsvlees hoort zo af en toe ook een lamsrack op tafel te komen. Lamsrack is over het algemeen een prijzig stukje vlees, maar verwen je er af en toe mee! Als je nou de andere dag broodpudding eet, zijn de kosten daar weer mee terug verdiend. Ik maak er wel een kruidig korstje om. Dat hoeft geen dikke kruidenkorst te zijn, maar net genoeg om de heerlijke smaak van het vlees zelf nog extra te ondersteunen. Lamsrack heeft wel een uitgesproken maar toch delicate smaak. Het is zonde dat teniet te doen met een overdaad aan kruiden of sauzen. Met een oranje pureetje van zoete aardappel, vrolijk rood van tomaatjes en het frisse groen van gestoomde peultjes maak je er een mooi lentebordje van! Er wordt rekening gehouden met gemiddelde porties van 3 ribbetjes per persoon. Nu zullen er zijn die minder eten en er zullen er zijn die aan een hele lamsrack nog niet genoeg hebben! Houd je ervan over? Bak ze dan de volgende dag even om en om in hete boter. Ja, ze worden dan wel ietsje gaarder van binnen, maar zelfs zo en een beetje lauw nog heerlijk om van na te genieten.

Wat heb je nodig:
lamsrack

gemengde verse kruiden, zoals tijm, rozemarijn, salie, oregano, bieslook en platte peterselie of zelfs wat munt

wat paneermeel of panko

twee koffielepels dijonmosterd

een paar knoflooktenen (naar smaak)

zout, peper uit de molen

zoete aardappelen, in blokjes gesneden

1 sjalot, gesnipperd

kleine trostomaatjes

peultjes

Bereiding:
Voorbereiding lamsrack: Doe eerst rond de ribbetjes wat aluminiumfolie. Dat voorkomt het verbranden van de tere botjes. Strooi rondom de rack peper en zout. Verhit wat boter in de pan en schroei de rack aan beide zijden snel dicht. Haal het rack uit de pan en laat afkoelen.lamsrack

Kruidenmengsel: Snijd de kruiden fijn met uitzondering van de bieslook. Doe de knoflooktenen in een miniblender of kommetje. Doe daar wat paneermeel of panko bij. Vermeng dit in de miniblender of met de staafmixer tot de knoflook helemaal klein is. Doe er de kruiden bij en de mosterd. Vermeng dat goed door elkaar met de blender of de mixer. Knip tot slot de bieslook erin en vermeng het met de rest van de kruiden.

Nota bene:
Bieslook bevat veel vocht. Als je dat in de blender mee laat draaien gaat de bieslook helemaal kapot en dat is niet de bedoeling.

lamsrackVerder met de lamsrack: Laat de oven op 100 graden voorverwarmen. Strooi nog wat zout en peper over het vlees en verdeel het kruidenmengsel rondom over het vlees. Zet de rack met de botjes omhoog (nog steeds in de aluminiumfolie gewikkeld!) in een ingevette ovenschaal en plaats in het midden van de oven. Laat de rack zo heel langzaam garen gedurende zo’n 45 a 50 minuten. Door het langzame gare op lage temperatuur worden het vlees mooi gelijkmatig rosé
van kleur.

Puree van zoete aardappel: Kook de blokjes zoete aardappel gaar in gezouten water. Fruit de gesnipperde sjalot in wat boter. Hak wat peterselie en bieslook fijn. Als de aardappelblokjes gaar zijn, giet je ze af en pureer je de aardappel. Meng er de sjalot door met de bakboter en meng het door elkaar. Maak de puree zo nodig verder op smaak met wat peper uit de molen en eventueel een snuf zout. Meng de gehakte kruiden erdoor.

Gestoofde tomaatjes: Terwijl je bezig bent met de puree kun je in een klein koekenpannetje de tomaatjes klaar maken. Verhit een klein koekenpannetje en doe er een klein beetje olie in. Leg de tomaatjes erin en zet het vuur laag. Die stoven rustig aan, maar laat ze niet helemaal slap worden! Voor het serveren strooi je er wat zout en peper over.

Peultjes: Peultjes hebben weinig tijd nodig. Het lekkerst vind ik ze als ze gestoomd zijn. Dan blijven ze hun mooie groene kleur behouden. Daarvoor gebruik ik een stoommandje. Een stoommandje is niet duur en superhandig in gebruik! Echt de moeite van het aanschaffen waard! Stoom je de peultjes, volg dan de instructies die bij het stoommandje horen. Kook je ze, kook dan los van de peultjes een royale hoeveelheid water met een snuf zout. Doe de peultjes in een ander pannetje en als het water kookt giet je het kokende water over de peultjes terwijl je het vuur onder dit pannetje op hoog zet. Dit is ook een methode om ze mooi frisgroen te houden!

Opdiensuggestie:
Snijd de lamsrack in plakken. Schep wat zoete aardappelpuree op een bordje. Drapeer er de stukken lamsrack op. Leg er de tomaatjes en de peultjes langs. Als je dat lekker vind kun je nog een wat lamsjus erover scheppen dat nog boordevol smaak en kruiden zit! Feestje!!

2s COMMENTS

2 thoughts on : Lamsrack

  • Theo Smit
    april 1, 2018 at 7:23 pm

    Was helemaal geslaagd: mooi roze vlees, goede kruidige rand. Cheers!

  • Theo Smit
    maart 31, 2018 at 10:09 am

    Hoi Irene,

    wat een geweldige website heb jij. Mooie recepten en je schrijft hartstikke goed! Ik ga morgen de lamsrack proberen, met peultjes voor de kinderen, zelf houden we meer van venkel. Zoete aardappel is een goed idee.

    Groetjes,

    Theo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *