Home / Vleesgerechten / lamstajine
26 maart, 2016

lamstajine

Posted in : Vleesgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , , ,

lamstajineEen overheerlijke lamstajine! De ingrediënten in deze lamstajine zijn het halve werk, de tijd doet de rest! Met recht een voorbeeld hoe mooi resultaat je krijgt met “slow cooking”. De smaken doen mij herinneren aan de smaken die ooit nieuw voor mij waren. Begin twintig was ik toen wij naar Algerije gingen (toen kon dat nog probleemloos), een rondreis maakten door Tunesië en door Egypte. In Algiers stond op iedere hoek van de straat een militair met een mitrailleur. Toch hebben we daar nooit het gevoel van onveiligheid gehad. In de oude kashba kon je probleemloos rondwandelen. Kinderen sprongen om ons heen en wilden ons van alles laten zien, zonder direct om geld te vragen maar gewoon omdat ze het interessant vonden om aan de hand van zo’n “blonde noorderling” te mogen lopen en daarmee de jaloezie van andere kinderen op te roepen. Supermarkten hadden amper wat te koop. Tussen de voorraad van 2 doosjes couscous kon zo een meter leegstand zitten tot de volgende voorraad van een paar flesjes rozenwater. Ik was onder de indruk van de overdaad die wij al kenden en het weinige wat zij hadden. In een plaatselijk winkeltje kocht ik iedere dag 2 potjes yoghurt. Op een dag had de jongen niets binnen gekregen. Hij zag de teleurstelling op mijn gezicht en haalde van achteren 2 potjes die hij voor zichzelf opzij had gezet. Ik wilde dat niet maar hij drong er zo op aan, dat ik ze ook niet kon weigeren. Het eten in het hotel bestond vooral uit droge spaghetti met een paar hompen soepvlees. Ik ben nog nooit tijdens een vakantie van 2 weken afgevallen, nu wel, 6 kilo maar liefst. Toch hebben we in een dorpsrestaurant in het gebergte van Kabilie wel even van de echte Algerijnse keuken mogen genieten. Dat was mijn eerste kennismaking met de Arabische keuken. De rondreizen door Tunesië en Egypte heeft ons wat smaken betreft nog veel meer geleerd! Zoete herinneringen dus aan een nog redelijk rustige tijd. Goed, de lamstajine!

Wat heb je nodig:
500 gram lamsvlees om te stoven, in grove stukjes gesneden (bij Turkse supermarkten is lamsvlees zeer betaalbaar)

Baharatkruiden (bij AH van Jonnie Boer of bij een Turkse supermarkt)

zout

cayennepeper

1 grote ui in kwarten gesneden

6 tenen knoflook, geplet

paar takjes rozemarijn

kleine tros- en/of kerstomaten

6 kardamompeulen, gekneusd

1 flinke handvol abrikozen

1-2 eetlepels abrikozenjam

granaatappelpitten

een handvol geroosterde halve amandelen

neutraal smakende olie

Optioneel: runderbouillon

Bereiding:
De tajine: Een tajine is van aardewerk. Zet deze onder water en laat de tajine gedurende een uurtje ofzo flink water opzuigen. Een tajine kan geen plotselinge grote temperatuursverschillen verdragen. Dan kan deze scheuren krijgen of barsten. Een tajine is echt bedoeld voor “slow cooking”!

Het lamsvlees: Bestrooi het lamsvlees royaal met baharatkruiden. Verhit in een koekenpan wat vet, bak er wat takjes rozemarijn bij en bak vervolgens de stukjes lamsvlees om en om bruin. Bestrooi het vlees met zout en cayennepeper en laat het vlees nog kort doorbakken. Blus het af met wat water of bouillon en laat het zo een kwartiertje pruttelen. Schep het vlees eruit en houd dit even apart. Haal de takjes van de rozemarijn uit de jus. De blaadjes zelf laat je er gewoon in. Doe de abrikozenjam in de jus en laat oplossen.

Het vullen van de tajine: schep het lamsvlees in de tajine. Verdeel tussen de stukjes vlees de kwarten ui, de geplette knoflooktenen, de gekneusde kardamompeulen, tomaten en abrikozen. Proef de jus even of die op smaak is. Strooi anders nog wat extra kruiden zout en peper over het vlees. Giet vervolgens die heerlijke jus met abrikozenjam over het vlees. Let op: het is niet de bedoeling dat de jus heel zoet is door de abrikozenjam. Het moet de jus net een aangenaam zoetje geven zodat de gedroogde abrikozen straks nog meer en mooi tot hun recht komen! Tevreden? Goed, dan gaan we de “schoorsteen” op de tajine plaatsen.

Stoven in de tajine: Je kunt de tajine op meerdere manieren verhitten: in de oven, op een gasfornuis of in een buitenkeuken. Gebruik je de oven of de buitenkeuken, laat deze dan niet voorverwarmen! Plaats de tajine in de koude oven of buitenkeuken en zet deze op 140 graden. De tajine wordt dan rustig aan warm. Laat het kruidige vlees en de groenten een uur of twee stoven. Schep het vlees om en bedruip er wat van de jus over. Zet de temperatuur terug naar 100 graden en laat het gerust nog een uur of 2 a 3 stoven. Kijk af en toe even onder de schoorsteen en schep het vlees dan nog weer om en bedruip het met de jus. De kruidige geur vult je keuken en ook buiten is het te ruiken. De schattige kleine postbode die langs komt steekt haar duim omhoog!lamstajine

Laat je het vlees op het gasfornuis stoven, begin dan op laag vuur, is de tajine opgewarmd zet het vuur dan een klein beetje hoger en laat het vlees een uur of twee stoven. Nu en dan even een blik onder de schoorsteen en bedruip het vlees zonodig met de jus. Zet het vuur dan op de laagste stand en laat het nog een paar uur doorstoven. Heb je een wokring op het fornuis, maak daar dan gebruik van voor een mooie gelijkmatige verdeling van de warmte.

 

vogelbekjesOpdiensuggestie:
Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van couscous, maar wel van parelcouscous. Dat is eigenlijk meer een pastavariant. Je kunt ook “vogelbekjes” gebruiken. Eveneens een pastavariant: kleine langwerpige puntjes. Maak de couscous, parelcouscous of vogelbekjes klaar volgens de beschrijving op het pak. Ik heb bij het koken een weinig zout en draadjes saffraan laten meekoken. Saffraan geeft bij het koken een gelige kleur af, maar onvoldoende om de couscous of pastavariant echt geel te kleuren. Wil je het echt geel hebben, doe er dan een schepje kurkuma (=geelwortel) bij. Dat heeft trouwens nagenoeg geen smaak, en is dus vooral leuk voor de kleur. Schep er tot slot wat granaatappelpitjes door en fijngeknipte bieslook.

Schep het vlees om in de tajine en doe er ook wat granaatappelpitjes over en de geroosterde halve amandelen. Dat wordt genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *