Home / Pasta's / Lasagne met rucola en champignons
22 september, 2015

Lasagne met rucola en champignons

Posted in : Pasta's on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , , ,

ingredienten lasagne met rucola en champignonsLasagne met rucola en champignons. Weer eens wat anders, en ik kan je verzekeren dat het lekker heeft uitgepakt! Ik vind groenten in de lasagne altijd lekkerder dan alleen een wat vettige vleessaus. Ah, en daarnaast heb ik meteen een veel snellere manier gevonden om bechamelsaus te maken en dat is me prima bevallen! Om mij verder bereidingstijd te besparen heb ik veel meer kant en klaar gebruikt dan wat ik normaal doe. Als je de volgorde aanhoudt is het 30 minuten voorbereiding plus 30-35 minuten oventijd.

 

 

 

Wat heb je nodig:
verse lasagnevellen, zoveel als in de ovenschaal past

250 gram gehakt

1 grote ui, gesnipperd

3 tenen knoflook

250 gram champignons, schoongeborsteld en in vieren gesneden

sap van een halve citroen

passata van tomaat

125 gram rucola, grof gesneden

Parmezaanse kaas, geraspt

gevogelte fond

halfvolle melk

zout en peper uit de molen

nootmuskaat (optioneel)

Bereiding:
Bak het gehakt in een weinig bakolie rul. Als er nogal wat vet uit komt, giet de gehakt na het bakken dan even in een zeef om het vet eruit te laten druipen.

Veeg met een keukenpapier het gehaktvet uit de pan. Doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit daarin de gesnipperde ui en 2 fijn gehakte knoflooktenen op matig vuur.

Kook ondertussen water. Doe de champignonkwartjes in een pannetje en giet daaroverheen het citroensap. Doe er een gekneusde knoflookteen bij. Overgiet het met kokend water en laat de champignons daar met een deksel erop een minuut of 10 in staan. Niet meer koken, hoor! Zo blijven champignons mooi stevig.

De vulling...De ui en knoflook in de pan zullen nu wel gefruit zijn, dus voeg het rulle gehakt er aan toe en roer het een paar keer om. Doe er alvast een weinig zout en peper uit de molen bij. Voeg er de grof gesneden rucola aan toe. Dan een flinke scheut van de passata. Meng het goed door elkaar en als de rucola wat begint te slinken, proef je even hoe de smaak is. Maak het zonodig nog wat verder op smaak. Het mag best flink uitgesproken zijn van smaak. Er moet nog wat bechamelsaus bij en straks verwerkt tussen de lasagnebladen is de vulling veel minder sterk van smaak en eigenlijk precies goed.

Ah, de 10 minuten van de champignons zijn voorbij, dus giet het water eraf en haal er de knoflookteen tussen uit. Bewaar de champignons voor later gebruik.

vulling lasagne met rucola en champignonsDan is de bechamel aan de beurt. Bij mijn eerdere lasagne heb ik de bechamelsaus nog op de klassieke manier gemaakt. En zo mag je het nu ook doen. Maar de huidige methode is een stuk sneller en makkelijker! Ik gebruik voor de bechamel half gevogelte fond en half melk. In de vriezer had ik nog stukken beurre manié liggen. Super! Verhit de gevogelte fond in een sauspan of wat je daar voor wilt gebruiken. Kookt de fond doe er dan een stukje beurre manié bij. Laat dit oplossen in de fond en klop met een garde (dan gaat het sneller!). Zo ga je door tot de fond een dikkere saus begint te worden. Voeg er dan beetje bij beetje melk aan toe. Heb je meer bechamel nodig dan blijf je afwisselen met blokjes beurre manié en melk, net zolang je de gewenste sausdikte hebt bereikt. Bechamel moet geen dikke saus zijn maar goed vloeibaar, anders wordt het veel te zwaar! Proef even en maak de bechamel verder op smaak met wat zout en peper uit de molen en, als je dat lekker vindt, wat vers geraspte nootmuskaat.

Als de bechamel klaar is, schep er dan een paar lepels van door het rucola gehaktmengsel. Rasp er wat Parmezaanse kaas over. Tot slot schep je er de champignonkwartjes erdoor. Proef weer even en maak zo nodig verder op smaak.

Laat de oven voorverwarmen op 180 graden.

lasagne met rucola in de ovenVet een ovenschaal in. Schep op de bodem van de schaal een beetje bechamel en verdeel dat over de bodem. Verdeel lasagnebladen over de bodem. Doe er een eetlepel bechamel eop en verdeel dat over de lasagnebladen. Schep er de helft van het rucola gehaktmengsel erop en verdeel dat over de lasagnebladen. Leg er een nieuw laagje lasagnebladen op. Weer een eetlepel bechamel erover verdelen en vervolgens het rucola gehaktmengsel. Tot slot het laatste laagje lasagnevellen.

Giet er de resterende bechamelsaus over. Met wat passata heb ik er wat tomatenstrepen over getrokken. Dat moet niet, maar ik vind het leuk staan en het geeft toch net even iets extra’s aan de smaak van de bechamel. Rasp er nog wat Parmezaanse kaas over en laat het verdere werk aan de oven over. In principe is deze hoeveelheid genoeg voor 2 grote eters, als hoofdmaaltijd, of 3 kleinere eters dan wel 4 eters als je er ook salade bij serveert of meerdere gangen.

Zet de lasagne in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten op 180 graden.

Dat het jullie net zo mag smaken als bij ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *