Home / Pasta's / Lasagne op mijn manier, (3 a 4 personen)
3 mei, 2015

Lasagne op mijn manier, (3 a 4 personen)

Posted in : Pasta's on by : Irene ten Brink Tags: , , , , ,

Deze goingredienten lasagneed gevulde lasagne is succesvol bij mijn gasten. Helemaal niet moeilijk en wat zo fijn is: je kunt het van tevoren klaarmaken, zodat je, zodra de gasten binnen zijn, je bezig kunt houden met de gasten in plaats van het eten wat op tafel moet komen.
Nog iets: Voor mij is de pasta, in dit geval de lasagnebladen, de smaakdrager en niet omgekeerd! Ik houd dus van een royale vulling!

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:
Ca 350 gram mager rundergehakt

1 pakje passata di pomodoro

Verse lasagnebladen (zelf gemaakt of gekocht)

1 flinke knoflookteen, in stukjes gehakt

1 gesnipperde sjalot

Ca 350 gram diepvriesspinazie (nee, we gaan het niet moeilijker maken)

1 citroen

Ca 150 gram verse geraspte Parmezaanse kaas

Italiaanse kruidenmelange

zout en peper uit de molen naar smaak

nootmuskaat

Ca 500 ml kippenbouillon

Eventueel wat light slagroom

Bereiding:
De eerste stap is het laten ontdooien van de diepvries spinazie. Na het ontdooien even in een zeef doen om het vocht eruit te laten lopen.
Vervolgens beginnen we met de saus. Dat is omdat we straks ook een beetje saus nodig hebben voor de vulling. Doe wat vloeibare boter in een pannetje. Doe in gewicht dezelfde hoeveelheid bloem erbij en roer dat samen tot een mooi glad papje. Roer dan lepel voor lepel de kippenbouillon erbij en blijf roeren. Uiteindelijk moet het een licht vloeibare saus worden. Breng de saus verder op smaak met peper uit de molen, wat nootmuskaat en wat druppels citroensap. Wil je de saus romiger hebben kan je wat light slagroom toevoegen of een eigeel. Als je eigeel gebruikt, doe dan ,alvorens dit door de hete saus te roeren, lepeltje voor lepeltje saus bij het eigeel zodat dit ook op temperatuur komt. Dan roer je het eigeel pas door de saus. Zou je het eigeel direct door de saus roeren, loop je het risico dat het stolt en dat je een soort roerei door je saus hebt.

Nota bene:
Officieel hoort lasagne bedekt te worden met bechamelsaus. Dat is eigenlijk dezelfde soort saus als hierboven beschreven, maar dan met melk bereid in plaats van kippenbouillon. Dat maakt de saus best zwaar en bovendien brandt een saus op melkbasis veel sneller aan dan op basis van bouillon.

Verder:
Verhit een beetje vloeibare boter of olie in een koekenpan. Doe daarin de gesnipperde sjalot en fijngehakte knoflook. Fruit dit aan op matig vuur. Verkruimel het rundergehakt er door en doe er een beetje zout en peper uit de molen over. Doe er dan de ontdooide spinazie erbij. Roer dat door het gehaktmengsel. Dan een stuk of 5 eetlepels passata di pomodoro erdoor en ook zo’n 5 eetlepels van de saus die je al klaar hebt. Rasp er wat Parmezaanse kaas over. Roer er 1 eetlepel van de Italiaanse kruidenmelange erdoor en zo nodig verder op smaak brengen met zout en peper uit de molen. Uiteindelijk moet het een smeuïge vulling worden maar het mag niet vloeibaar zijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een ovenschaal lichtjes in. De bodem van de schaal bedek je met de witte saus. Doe er ook 2 eetlepels passata op. Bedek vervolgens de bodem met lasagnebladen naast elkaar. Het aantal hangt af van de grootte van je ovenschaal. Smeer hierop een beetje passata. Verdeel de helft van het gehaktmengsel over de lasagnebladen. Bedek het gehaktmengsel met lasagnebladen naast elkaar. Smeer hier wederom wat passata over. Dan de andere helft van het gehaktmengsel verdelen over de lasagnebladen. Doe dan het laatste laagje lasagnebladen op het gehaktmengsel. Het laatste laagje lasagnebladen ook weer besmeren met wat passata. Dan doe je er de witte saus over tot de lasagne helemaal goed bedekt is. Rasp er Parmezaanse kaas over. Plaats de schaal in het midden van de oven en laat het 30-40 minuten in de oven bakken.
Opdiensuggesties:
Een frisse maar eenvoudige groene salade erbij is heerlijk!

Eet er lekker van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *