Home / Soepen / Meiknolletjessoep
12 augustus, 2015

Meiknolletjessoep

Comments : 1 Posted in : Soepen on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , ,

01b15bf90edb82093f4c2285ac22b0fcb8f1f9eb90Meiknolletjessoep zul je niet snel bij een restaurant op de menukaart vinden. En toch is het een overheerlijke bijzondere soep! Sinds de film “last holiday” waarin Gerard Depardieu als chefkok baby meiknolletjes aanprijst als een zwaar onderschatte lekkernij, ben ik al nieuwsgierig geweest naar de smaak. Een keer zag ik ze op de markt en heb er een paar meegenomen om te proeven. Wat lekker! Rauw hebben ze iets weg van radijs. Lekker om salades mee te maken of op brood onder of op ander beleg of met een snuf zout…Warm krijgen ze een totaal andere smaak, tot iets vaag nootachtigs. Maar meiknolletjes zijn niet heel makkelijk te krijgen. Ze liggen niet zomaar bij een van de grootgrutters. Maar toen wij zaterdag de markt kruisten op weg naar onze favoriete plek om een borreltje te drinken, zag ik bij een grote groentewagen zakken liggen van een kilo meiknolletjes voor slechts € 1,-. Weliswaar geen baby knolletjes maar dat kon ik niet laten liggen! In mijn “over Irene” heb ik er al melding van gedaan dat ik overal soep van kan maken, dus ook van meiknolletjes. Het is een gezonde, voedzame soep geworden!

Wat heb je nodig:
Ca 750 gram meiknolletjes, geschild en in kleine blokjes gesneden

1,5 liter kippenbouillon of groentebouillon (zelf getrokken of van een blokje)

1 sjalot, in stukjes

2 teentjes knoflook, geplet

verse tijm

Finesse kookroom (light of gewoon)

zout en peper uit de molen

wat peterselie voor de garnering

Bereiding:
Fruit de sjalot en de knoflook in een beetje olijfolie in een soeppan, op matig vuur. Voorkom dat de knoflook gaat aanbranden! Anders zet je het vuur nog wat lager. Als de geur van gefruite ui en knoflook aan de pan ontstijgt, doe je er de blokjes meiknol bij. Fruit dat ook even mee. Takjes tijm erbij. Doe er de kippenbouillon bij en breng de soep even flink aan de kook. Zet het vuur laag en laat de meiknolblokjes in de bouillon gaar koken. Dat duurt wel even, ½ tot ¾ uur, dus daar heb je even geen omkijken naar. Als de knolstukjes gaar zijn, haal dan de takjes van de tijm eruit en pureer alles met de staafmixer of blender. Je kunt de soep zo laten en dan is het een hele vezelrijke soep. Ik heb de soep door een zeef gepasseerd. Dan blijft er wat droge drab in de zeef over wat er niet meer door gaat en dat gooi je dan weg. Je houdt een mooie gladde soep over. Breng de soep zo nodig verder op smaak met zout en peper en doe er een scheut kookroom bij. Klaar om op te dienen. Doe er eventueel een toefje peterselie op of hak de peterselie en voeg dat als laatste toe aan de soep. Hmmm, dat is echt een bijzondere smaak!

Ontdek de meiknolletjes en laat je verrassen!

1 COMMENT

One thought on : Meiknolletjessoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *