Home / rijstgerechten / Paella Valenciana op mijn manier
30 januari, 2016

Paella Valenciana op mijn manier

Posted in : rijstgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , ,

IMG_1054Deze keer een paella Valenciana op mijn manier voor 4 personen. Van een feestje eerder deze week had ik nog wat groenten liggen, die ik mooi voor deze #paella Valenciana op mijn manier kan gebruiken! In de koeling had ik ook nog een verse chorizoworst. En in de supermarkt zag ik een prachtig kippetje op me liggen wachten, dus de basis voor deze paella was er. In het vorige recept van paella voor 1 persoon heb ik al gezegd dat je er rustig je eigen feestje van mag maken en de ingrediënten er in gebruikt die je zelf lekker vindt. Als plattelandskeuken is de paella Valenciana officieel zonder vis of schaaldieren. Pas later, toen de paella ook populair werd in gebieden rond de zee, werden er zeevruchten aan toegevoegd en nieuwe namen aan de paella gegeven.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
100 gram #paellarijst per persoon

1 kip (je kunt ook kippenbouillonblokjes gebruiken voor de kippenbouillon en kipkluifjes ofzo voor in de paella nemen)

1 stuk verse#chorizoworst (bij AH verkrijgbaar op de vleeswarenafdeling!), in plakjes gesneden en uitgebakken

reepjes courgette en reepjes wortel, kort geblancheerd

tomaten, vocht met pitjes verwijderd en in kleine stukjes gesneden

1 ui, gesnipperd (staat niet op de foto, maar heb ik wel gebruikt)

5 tenen knoflook, heel fijn gehakt (staat ook niet op de foto maar heb ik wel gebruikt)

1 zakje paellakruiden (bij Xenos verkrijgbaar)

een beetje kurkuma voor een mooie gele kleur

kippenbouillonblokjes

zout en peper uit de molen

peterselie, grof gehakt

Optioneel: een handvol doperwtjes

Bereiding:
Ontleden van de kip: Gebruik je een hele kip, begin dan met het “ontleden” van de kip. Hak de poten en de vleugeltjes eraf. Verwijder het vel van de poten, vleugeltjes en romp. Hak bij de poten net onder het kniegewricht het onderstuk eraf en bewaar dit voor de bouillon. Snijd aan de bovenzijde van de kippenpoot het vlees eraf vlak boven het gewrichtje. Dat vlees bewaar je voor de paella zelf. Zo houd je een mooi rond stukje kip over aan bot. Ook dat bewaar je voor de paella zelf. Haal van de vleugeltjes het vet eraf en bewaar voor de bouillon. Snijd langs het karkas de kipfilets los. Snijd de kipfilets in repen en bewaar voor de paella.

Bouillon van de kipresten en karkas: Was de botten en het karkas met de restjes vlees af om eventuele botsplinters te verwijderen. Doe het karkas en botten met de restjes vlees in een grote pan. Doe er eventueel een groenten- en kruidenbouquet bij, maar je kunt er ook prima bouillonblokjes bij doen voor de smaak. Eventueel nog wat zout en peper naar smaak toevoegen. Vul de pan aan met water en zet het op, op hoog vuur. Als de bouillon kookt, zet het vuur terug zodat de bouillon nog heel zachtjes doorkookt en laat het een paar uur trekken voor een overheerlijke bouillon.

Neem je bouillonblokjes aangelengd met water en kipkluifjes, dan kun je de beschrijving hierboven vergeten. Zorg ervoor dat je tenminste twee liter bouillon hebt!

Maak van het kippenvlees “hapklare brokken” en bak ze even om en om bruin. Bestrooi ze lichtjes met wat zout en peper uit de molen naar smaak. Als ze min of meer gaar zijn, bewaar ze dan verder tot je de paella klaarmaakt.

De paella: Zet de paellapan op het vuur en doe er wat olijfolie in. Fruit op rustig vuur de ui en de knoflook. Als dat goed gefruit is (niet bruin laten worden!) doe je er de in stukjes gesneden tomaat bij en fruit dat mee met de ui en de knoflook. Doe er dan de paellarijst bij en laat even in de olie mee fruiten.IMG_1055

Doe de paellakruiden met een theelepeltje kurkuma erbij in een maatbekertje. Zorg dat de bouillon heet is. Schep wat hete bouillon bij de kruiden zodat deze zich direct mengen met de bouillon. Schenk dit over de paellapan uit. Zo worden de kruiden mooi verdeeld over de paella. Verdeel de stukken kip erover en de groenten. Schenk de kippenbouillon bij tot een duimdikte boven de rijst. Laat de rijst verder met rust(niet roeren!!). Laat de rijst de bouillon in ca 20 minuten “op zuigen”. Het kan geen kwaad na een minuut of 15 even te checken hoe het gaat. Uiteindelijk wil je dat de paellarijst gaar is, geen pap maar ook niet halfrauw. Dus houd je koppetje er even bij. Bij paella is het normaal dat de onderkant wat gebakken is. Let wel, gebakken, niet aangebrand! Schenk zo nodig nog een heel klein beetje bouillon bij. Houd er rekening mee dat dit paella is, geen smeuïge sappige risotto. Paella hoort “droog” te zijn! Proef wat wanneer de tijd om is. Gaar? Doe dan het vuur onder de paella uit. Doe er aluminiumfolie over met de glimmende kant naar de rijst en laat de paella 15 minuten rusten.

Opdiensuggestie:
Strooi er voor het opdienen wat grof gehakte peterselie over. Ziet er zo gezellig uit en is lekker ook!
Buen aprovecho!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *