Home / rijstgerechten / paella voor 1 persoon
9 september, 2015

paella voor 1 persoon

Posted in : rijstgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , ,

ingredienten 2 paella'sGewoon, paella voor 1 persoon, daar zat ik nu net op te wachten! In de periode dat ik in Spanje woonde en de leiding had over een restaurant in Urbanova was de 1-persoonspaella helemaal “not done”. Zondag’s kwam men al vroeg om de paella’s te bestellen voor de lunch, en meestal voor groepen, dus grote, hele grote paella’s. In Spanje is het namelijk gebruikelijk paella te eten als lunch, het liefst als zondagse familielunch! Paella als avondeten is voornamelijk in trek bij de toeristen. Zoals iedere Nederlander zijn eigen, meer dan verrukkelijke en authentieke erwtensoeprecept in handen heeft, zo is dat ook met de bereiding van paella. Zoveel Spanjaarden, zoveel bereidingswijzen van de paella, het (voor de rest van de wereld) nationale gerecht van Spanje. Maar, wat nu als je thuis met zijn tweetjes bent en ieder eigenlijk zijn/haar eigen favoriete paella heeft? Daarvoor zijn de eenpersoons paellapannetjes beschikbaar en je maakt dat wat ieder wil en het is nog tegelijk klaar ook! Kijk, dat is nou maatwerk en met weinig meer moeite! Nu houd ik niet van vis, schelp- en schaaldieren. Mijn lief, daarentegen, wel. Kijk, de ideale oplossing is dan twee paellapannetjes. Voor ieder wat wils! Houd rekening met een gemiddelde doorsnede van 20 cm per pannetje per persoon. Grote eters hebben wellicht een maatje groter nodig….. Deze maat pannetjes zijn niet verkrijgbaar bij de doorsnee huishoudelijke of keukenwinkels, maar wel via internet op http://www.horecastyle.nl/, die ook levert aan particulieren. Voor weinig geld heb je al een prima geëmailleerd 1 persoonspaellapannetjespannetje. Doe er je voordeel mee! Goed, ik heb een paella met zeevruchten gemaakt voor mijn lief. Daarentegen heb ik voor mij zelf een zeer sobere maar heerlijke paella Valenciana, van origine zonder vis- of schaaldieren, gemaakt. Omdat ik twee verschillende paella’s tegelijkertijd heb gemaakt, is het overzicht van ingrediënten nogal vol! Geen paniek! In de beschrijving tracht ik orde op zaken te stellen!

Wat heb je nodig voor 2 personen waarvan 1 een paella met zeevruchten en een andere paella Valenciana:
– 100 gram paellarijst per persoon, bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Xenos

– paellakruiden, verkrijgbaar bij Xenos

– kippenbouillon

– wat kipkluifjes

– tomatenblokjes met knoflook van Heinz

– 1 sjalot, gesnipperd

– 1 grote teen knoflook, zeer klein gesneden

– 2 of 3 hele snijbonen, geblancheerd en in schuine stukken

– reepjes geroosterde paprika

– zout en peper uit de molen

– een partje citroen per paella

specifiek voor de paella met zeevruchten:
– een schaaltje gemengde zeevruchten (bij de supermarkt)

– 3 grote garnalen, rauw en ongekookt

– visfond, 200 cc

Bereiding:
Ontvel de paprika op de wijze zoals beschreven in het recept van de soep met geroosterde paprika.

Verwijder het vel en eventueel vet van de kipkluifjes. Doe in beide pannetjes wat olijfolie. Doe wat zout en peper op de kipkluifjes en bak ze goudbruin en nagenoeg gaar. Eenmaal klaar, verwijder de kipkluifjes en leg je ze even opzij tot gebruik.

Terwijl de kipkluifjes gebakken worden kun je water koken voor de snijbonen. Snijd de snijbonen alvast in kleinere stukjes en doe ze in een pannetjes. Als het water kookt giet je dat over de snijbonen en laat je het geheel even aan de kook komen. Dan giet je de snijbonen af en houd ze apart voor nader gebruik.

Pel de garnalen, maar laat het staartje er nog aan. Snijd ze aan de binnenzijde over de lengte even in en verwijder het donker gekleurde darmkanaal. Je wilt toch geen poep in je eten? In het pannetje waar straks de paella met zeevruchten in wordt gemaakt, leg je de garnalen en laat ze kort bakken aan weerszijden. Leg de garnalen ook apart tot nader gebruik.

Doe zo nodig nog wat olijfolie in beide pannetjes en verdeel de gehakte ui en knoflook erin. Fruit de ui en knoflook op laag tot matig vuur. Doe er per pannetje 2 of 3 eetlepels tomatenblokjes van Heinz bij en laat dat mee fruiten. Doe per pannetje 1/6 deel van de paellakruiden erbij. Volg de beschrijving van het zakje kruiden. 1 Zakje paellakruiden van Xenos is voor een 6-persoons paella. Je zou het kunnen afwegen, maar ik kies ervoor dat gewoon “op het oog” in te schatten. Roer alles goed door elkaar. Vervolgens doe je per pannetje 100 gram paellarijst erbij. Roer het goed door en laat de rijst een minuut of 5 even mee “bakken”. Vervolgens giet je er de bouillon bij. Voor het type Valenciana alleen kippenbouillon.paella valenciana

Voor de paella met zeevruchten gebruik ik half kippenbouillon en half visfond. De bouillon moet ongeveer een duimdikte boven de rijst uit komen. Roer door de paella met zeevruchten 2/3 van het bakje met kant en klare zeevruchten. Zet het vuur op matig en laat zo de rijst de bouillon opnemen. Niet meer roeren! De ene rijstsoort (merk) neemt wat meer vocht op dan de andere. Zo nodig schenk je er nog een beetje bouillon bij. Als de bouillon bijna geheel is opgenomen door de rijst verdeel je de kipkluifjes over de paella’s, stukjes snijboon en reepjes geroosterde paprika. Leg tot slot op de paella met zeevruchten de garnalen en wat reepjes inktvis.
Inmiddels zal de bouillon verder zijn opgenomen door de rijst. Kijk even of de rijst al goed gaar is. Doe het vuur onder de pannetjes uit. Bedek de pannetjes met aluminiumfolie, met de glimmende kant naar de rijst toe. Dus je kijkt tegen de matte kant van het folie. Laat de paella zo een 10 a 15 minuten rusten. Klaar om gegeten te worden!

Opdiensuggestie:
Geef een partje citroen bij de paella. Hiermee kun je, naar wens, wat citroensap over de paella knijpen. Geef er een frisse groene salade bij met een eenvoudige dressing van olie, azijn en mosterd.

Variaties:
Ga gewoon eens los en experimenteer met andere groenten, vlees, vis of wat dan ook. Doe eens wat zeekraal door de paella met vis en/of schaaldieren. En lamsoor door de sla. Laat los wat hoort en wat niet hoort. Het is immers jouw paella dus maak daar dan ook je eigen feestje van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *