Home / Soepen / Paprikasoep van geroosterde paprika’s
4 juni, 2015

Paprikasoep van geroosterde paprika’s

Posted in : Soepen on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , ,

ingredienten paprikasoep 002Deze paprikasoep van geroosterde paprika’s trekt je regelrecht de zomer in. Een soep die je zowel warm als ijskoud (op hele warme dagen) een opkikker geeft, een boost vol vitamine

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:
Kippen- of groentebouillon (mag ook van een blokje)

3 puntpaprika’s (van zomers geel via oranje naar diep rood vind ik gewoon leuk, maar je mag ze natuurlijk gerust van dezelfde kleur gebruiken!

1 kleine prei, in ringen gesneden

1 theelepel gerookte paprikapoeder

wat platte peterselie, fijn gehakt

een beetje beurre manié

een scheutje kookroom

zout en peper uit de molen

Optioneel:
1 teen knoflook, fijn gehakt
1 kleine sjalot, gesnipperd

Bereiding:
Leg de paprika’s op of onder een hete grill, grillpan of BBQ. Rooster de paprika’s rondom. Laat ook even het preitje rondom roosteren. Het velletje van de paprika’s zal zwart blakenen. Dat hoort zo! Als het preitje rondom mooi gegrild is haal je het eraf en leg je het op zij voor de verdere verwerking. Zodra de paprika’s rondom mooi gegrild zijn, doe je de hete paprika’s in een plastic zak en doe je een knoop in die plastic zak zodat er verder geen lucht bij komt. Na ca 10 minuten open je de zak en kun je de paprika’s een voor een heel makkelijk ontvellen.

Nota bene:
Als je paprika’s voor de verdere bewerking roostert krijgen de paprika’s een aangename zacht zoete smaak en geur. Geroosterde paprika’s die je kant en klaar in een pot koopt blijken bij bewerking wat zuur uit te vallen. Mogelijk door de toegevoegde stoffen om een langere houdbaarheid te kunnen verzekeren. Hoewel het zelf roosteren een fluitje van een cent is, kan ik me voorstellen dat de keuze valt op een kant en klaar product. Neem dan wel in aanmerking dat je het zuur wat moet minderen met een schepje suiker of palmsuikersiroop erbij.

Verder:
Ontvel de paprika’s en laat het verder gewoon heel, inclusief de zaden. Snijd van de geroosterde prei eventueel zwart geblakende stukjes. Snijd de rest in ringen van ca 1 cm dik.
Mocht je er wel knoflook en ui aan toe willen voegen,doe dan een klein beetje olie in een royale soeppan. Fruit daarin de ui en de knoflook kort op matig vuur. Zodra de sjalot glazig is doe je er de geroosterde paprika en prei bij. Doe er vervolgens 1 tot 1,5 liter bouillon bij. Laat alles even goed doorkoken. Doe dan de soep in een blender of pureer alles fijn met een staafmixer. Passeer de soep door een zeef. Alleen de nog wat overgebleven grove stukjes en paprikazaadjes blijven achter in de zeef. Doe een stukje beurre manié erbij voor een hele lichte binding. Laat nog even goed doorkoken tot de beurre manié is opgelost in de soep. De bedoeling is dat het een zeer licht gebonden soep is, dus wees voorzichtig met het toevoegen van de beurre manié. Indien nodig kun je er later alsnog een klein beetje van toevoegen. Een scheut kookroom en gehakte bladpeterselie bij en maak de soep zo nodig verder op smaak met zout en peper uit de molen. De soep is klaar om opgediend te worden!

Variatie:
Omdat het een zeer lichte soep is vol van smaak leent deze soep zich er ook prima voor om het op warme zomerdagen als koude soep te nuttigen. Laat de soep goed afkoelen en zet het een uur of langer in de koelkast. Het is lekker om dan nog wat druppels limoen- of citroensap naar smaak erbij te doen voor een vleug extra frisheid.koude paprikasoep

Laat de zomer maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *