Home / Soepen / Pittige aardappelsoep
9 mei, 2015

Pittige aardappelsoep

Posted in : Soepen on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , ,

ingredienten aardappelsoepDeze  pittige aardappelsoep is een heerlijke opkikker, niet alleen in de herfst en winter, maar is zeker zo lekker op wat killere lente- en zomerdagen.

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:
1 kilo geschilde aardappelen, in blokjes gesneden

ca. 2 liter vleesbouillon (zie de basis daarvoor bij mamma’s groentesoep)

1 grote of 2 kleine knoflooktenen, grof gehakt

1 ui, grof gesneden

1 Spaanse peper, zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden

nootmuskaat

100 gram gerookt spek, in kleine reepjes gesneden

peterselie, fijngehakt

zout en peper uit de molen

kookroom naar smaak

Optioneel:
Wat citroensap

Bereiding:
Doe de klein gesneden spekjes in een koekenpan en laat het op middelhoog/laag vuur lekker uitbakken zodat de spekjes lekker krokant zijn.
Doe intussen een klein beetje vloeibare boter in een soeppan en zodra dit is gesmolten doe je er de gehakte ui, de gehakte knoflook en in stukjes gesneden Spaanse peper bij. Mocht je Spaanse peper zo te scherp vinden, verwijder dan ook de zaadlijsten uit de peper. Laat dit mengsel op matig vuur fruiten tot de ui glazig is geworden. Doe dan de in blokjes gesneden aardappelen erbij en giet er zoveel bouillon over tot de aardappelen goed onder staan. Breng dit aan de kook en zet het vuur dan terug naar matig en laat de aardappelen gaar worden. Als de aardappelen gaar zijn, pureer je alles met een blender of staafmixer.
Vervolgens passeer je het mengsel door een zeef, zodat grove stukjes en pepervelletjes achterblijven en je mooie gladde puree overhoudt van de aardappelen. Vul dit aan met de rest van de bouillon tot het de gewenste dikte heeft: de bedoeling is dat het een lichtgebonden soep wordt. Je kunt nu de soep verder op smaak brengen met zout en peper en wat nootmuskaat. In feite is de soep zo al heerlijk. Wil je er toch een feestje van maken, doe er dan naar smaak kookroom bij en de fijngehakte peterselie. Eventueel kun je er een frisje inbrengen met wat citroensap.
Dep de uitgebakken spekjes met keukenpapier helemaal droog zodat het vet eraf is. Doe naar wens wat krokante spekjes op de soep en verras je smaakpapillen met zo’n eenvoudige maar heerlijke soep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *