Home / Pasta's / Ravioli al funghi
4 november, 2015

Ravioli al funghi

Posted in : Pasta's on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , ,

ingredienten ravioli al funghiIk houd ervan zelf pasta te maken en daar hoort deze ravioli al funghi ook bij! Op een druilerige zondagmiddag is het een heerlijk en ontspannend klusje. Tegenwoordig zijn er het hele jaar rond prachtige paddestoelen te krijgen. Ik heb ze nu bij de supermarkt gehaald, maar het is zeker de moeite waard om eens op de markt te kijken. Keus te over! Voor het uitsteken van de ravioli heb ik deze keer gewoon een plastic rond stekertje gebruikt. Kost bijna niks en heeft een heel scherp randje waardoor het steken snel en makkelijk gaat. Voor het bereiden van de pasta zelf verwijs ik naar de ravioli met notenvulling in witte wijnsaus (overigens ook heerlijk!). Naarmate je vaker pasta maakt, wordt je er steeds handiger en sneller in. Het maken van de vulling is een fluitje van een cent, zo ook de saus.

 

Wat heb je nodig voor de vulling:
100 gram vlees (varkens-, kalkoen- of kippenvlees)

gedroogde boleten

1 of 2 teentjes knoflook

1 ei voor de vulling

1 geklutst ei voor straks de pasta mee in te smeren

50 gram geraspte parmigiano reggiano, extra pittig

zout en peper uit de molen

naar wens en smaak kun je wat kruiden toevoegen, zoals wat verse tijm, peterselie, salie, maar het moet niet

Wat heb je nodig voor de saus:
½ pot gevogeltefond of 250 cc zelfgetrokken kippenbouillon

250 gram champignons

200 gram gemengde paddestoelen

1 flesje kookroom of, als je uit de band wilt springen slagroom

naar smaak 1 of 2 theelepels franse mosterd

Optioneel: 1 glas droge witte wijn

Bereiding:
Week de boleten in een schaaltje water.

Vlees bakken: Bestrooi het vlees aan weerszijden met wat zout en peper en bak het vervolgens gaar. Leg het vlees op een schaaltje om af te koelen en voor later gebruik.

Pasta maken: Maak de pasta als beschreven in ravioli met notenvulling in witte wijnsaus: per 100 gram bloem 1 kakelvers groot ei en een snufje zout.

Raviolivulling maken: Snijd het afgekoelde gebakken vlees in kleine stukjes en doe in een kom. Doe er ook de geweekte en uitgeknepen boleten bij, de knoflook, de geraspte parmigiano en 1 ei. Als je ook wat verse kruiden wilt mengen, doe dat er ook bij. Vermaal alles met een staafmixer tot een gladde massa. Is de massa wat te droog, giet er dan een beetje vocht van de geweekte boleten bij. Ik giet dat altijd door een klein zeefje omdat er soms wat zanderigheid in zit. Het vocht van de boleten geeft net zo’n intense smaak af als de boleten zelf, dus gooi het niet weg, want je kunt het overgebleven vocht straks ook bij de saus doen.

Nota bene:
Laat de boleten een kwartiertje ofzo weken. Mocht het om een of andere reden niet lukken om je voorgenomen gerecht dat moment te maken of af te maken, houd er dan rekening mee dat de boleten nagenoeg alle smaak verliezen als je ze een hele nacht laat weken om de volgende dag je gerecht alsnog te maken.

Verder: proef het mengsel en maak het zonodig verder op smaak met peper uit de molen en zout en/of parmigiano.

Pastavellen maken: Moment om de vellen pasta uit te rollen tot mooie stroken. Gebruik steeds bloem om plakken van de pasta te voorkomen. Als de stroken klaar zijn, steek je per strook er rondjes uit. Kluts 1 eitje. Leg de rondjes twee aan twee. Leg op 1 kant een klein bolletje vulling. Bestrijk het andere rondje met het geklutste ei, leg die zijde op het rondje met de vulling en druk de randen aan. De rondjes die klaar zijn kun je op een met bloem bestoven theedoek leggen. Bestuif zo nodig de ravioli met nog een beetje bloem. Wees daar niet te zuinig mee. De bloem komt straks gewoon in het kookwater, maar het voorkomt goed het plakken van de ravioli aan elkaar.

De saus: Doe in een pannetje een halve pot gevogeltefond of 250 cc gevogelte bouillon plus eventueel het resterende weekvocht van de boleten. Snijd de champignons in plakjes en doe bij de bouillon. Verhit de bouillon met de champignons tot de champignons gaar zijn. Vermaal de champignons in de bouillon met een staafmixer. Passeer dit mengsel door een zeef zodat je een mooie gladde substantie krijgt. Voeg er de kookroom of slagroom bij en de gemengde bospaddestoelen. Breng op smaak met een beetje Franse mosterd, zout en peper uit de molen en als je het lekker vindt, dan een glas witte wijn erbij. Verhit de saus. Wil je de saus wat meer gebonden hebben, doe er dan een weinig bindmiddel door of beurre manié.gekookte ravioli al funghi

Koken van de ravioli: Breng een grote pan met water aan de kook. Doe de ravioli erbij. De ravioli zijn met 3 a 4 minuten lekker beetgaar. Verdeel de ravioli in porties over voorverwarmde bordjes en een beetje saus erover. Tot slot nog een beetje geraspte parmigiano en een goddelijk maal is klaar om in stilte van te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *