Home / Pasta's en risotto's / Risotto met ribeye of biefstukpuntjes
6 augustus, 2015

Risotto met ribeye of biefstukpuntjes

Posted in : Pasta's en risotto's on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , ,

Risotto met biefstukpuntjesIk ben dol op risotto en zeker op deze risotto met ribeye of biefstukpuntjes! Deze gaat schoon op, tot de laatste korrel. Op zich is het helemaal niet zo moeilijk een goede risotto te maken. Je moet er vooral bij blijven en roeren zodat alle rijstkorrels mooi gaar worden. Je kunt het maken met bouillon van een blokje, maar maak je het van dubbel getrokken kippenbouillon geeft de volle bouillonsmaak er wel iets extra’s aan!

 

 

 

Wat heb je nodig voor 2 personen:
250 gram risottorijst (Arborio rijst zou de beste soort zijn, maar gebruik gerust een ander soort risottorijst)

250 ml droge witte wijn

kippenbouillon, maak minimaal 1 liter

klein zakje wokgroenten met champignons (bij AH)

verse Italiaanse kruiden (salie,tijm,rozemarijn,oregano),  fijn gehakt

Parmezaanse kaas, geraspt

2 eetlepels BlueBand finesse crème fraiche

ribeye of biefstukpuntjes (hoeveelheid naar wens)

zout en peper uit de molen

Optioneel:
2 of 3 plakjes krokant uitgebakken ontbijtspek

Bereiding:
Verhit in een grote pan een klein beetje olie. Dat kan olijfolie zijn, maar ook koolzaadolie of rijstolie. Wat jij lekker vindt! Doe er de risottorijst bij en zet het vuur op matig. Roer de rijst goed door de olie en laat het zo een minuut of 5 wat sudderen tot de rijstkorrels glanzen. Voeg er de witte wijn in zijn geheel aan toe en zet het vuur even omhoog tot de wijn kookt. Zet het vuur dan weer even terug naar matig. Roer de rijst regelmatig door en als de rijst nagenoeg al het vocht heeft opgenomen, voeg er dan de kippenbouillon lepel voor lepel erbij tot de rijst net onder staat. Het vuur weer even omhoog tot de bouillon kookt en dan zet je het vuur weer terug naar matig. Je kunt nu best een glazen deksel op de pan zetten en laat de rijst zo maar doorborrelen. Af en toe doorroeren en zorg ervoor dat de rijst niet droog kookt. Dan doe je er weer een beetje bouillon bij. Alles bij elkaar duurt het een minuut of 15 a 20 (valt mee dus) tot de rijstkorrel het punt van zachtheid heeft bereikt dat je met de overige ingrediënten aan de slag moet. Proef even. Is de korrel droog van binnen heeft het nog even tijd nodig en wellicht nog wat vocht. Is de korrel stevig maar niet droog meer van binnen, dan gaan we de goede kant op.

Zet ondertussen alvast een (grill)pan op het vuur voor de ribeye of biefstukpuntjes….

Nota bene:
Ik kom hierbij nog even terug op de dubbel getrokken kippenbouillon. Dit wil niets anders zeggen dan dat je de bouillon 2x trekt. Nadat je de bouillon een eerste keer hebt getrokken, laat je de bouillon volledig afkoelen. Als de bouillon helemaal koud is, verhit je het opnieuw en laat je het nog eens een uur of wat trekken op laag vuur. Het resultaat: een hele geconcentreerde bouillon, intens van smaak! Als je de bouillon opnieuw laat afkoelen kun je het vet er wat vanaf scheppen. Dat is bij kippenbouillon niet zo heel eenvoudig omdat het niet volledig stolt. Als je dat echt stoort, filter de bouillon dan door een kaasdoek boven een andere pan. Het dubbel trekken van bouillon kun je overigens bij alle soorten zelf getrokken bouillon toepassen.

Terug bij de risotto: meng de gehakte Italiaanse kruiden en de groenten door de rijst. Omdat je nu pas de groenten toevoegt blijven ze nog lekker knapperig bij het opdienen. Meng er vervolgens ook twee eetlepels BlueBand Finesse crème fraiche bij. Doe er naar smaak de geraspte Parmezaanse kaas bij. Roer het geheel goed door. Proef even en breng zonodig nog verder op smaak met wat zout, peper of Parmesan.

Leg de ribeye in de gloeiend hete pan en bak of grill deze rondom bruin. Dan wat zout en peper over strooien en laat het nog heel kort verder garen, tot het van binnen nog rood of rosé is.

Intussen is de risotto ook mooi van gaarheid. Let op, de risotto moet heel smeuïg zijn maar niet papperig en het moet niet vloeibaar zijn zodat het over het bord wegloopt.

Opdiensuggestie:
Schep de risotto op een (eventueel voorverwarmd) bord en schep er de biefstukpuntjes naast. Heb je ook een

uitgebakken spekje bij gemaakt, kruimel dat dan over de risotto. Net een lekker krokantje over de zachte risotto.risotto met ribeye

Nota bene:
Risotto is geen gerecht wat je voor twee dagen zou kunnen maken. Als het vandaag mooi gaar is, wordt het de volgende dag bij opwarmen erg papperig. Of je moet dat ook lekker vinden natuurlijk! Dan is er niks aan de hand.

Eet er maar weer lekker van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *