Home / Vleesgerechten / Runderrollade met groene puntasperges
16 mei, 2015

Runderrollade met groene puntasperges

Posted in : Vleesgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , ,

IMG_0223Deze runderrollade is heerlijk om warm te eten, maar koud ook lekker op een broodje. In plaats van de rollade met touw te binden, heb ik deze keer bij de slager een stuk rolladenet gekocht. Weinig kosten voor een hoop gemak! Het vraagt wel om een trucje om de rollade erin te krijgen, maar dat leg ik verderop uit.
Dit gerecht lijkt misschien veel werk, maar met een goede “mis en place” is het een fluitje van een cent.

 

 

 

Wat heb je nodig:
ca 400 gram riblap

500 gram varkensgehakt (ik heb 500 gram genomen en van het overgebleven gehakt lekkere gehaktballetjes gedraaid die we bij gewokte spinazie hebben gegeten)

50-75 gram dungesneden gerookt ontbijtspek

een schaaltje gemengde lentepaddestoelen, grof gehakt

een stuk of 10 groene puntasperges (gebruik de rest lekker in een soep)

1 rode ui, geraspt

1 Spaanse peper, ontdaan van pitjes en zaadlijsten, fijngehakt

1 grote knoflookteen, fijn gehakt

de blaadjes van een paar takjes verse tijm, naar smaak

100 gram geroosterde, fijngehakte amandelen

2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

zout en peper uit de molen

Bereiding:
Rooster de amandelen in een beetje vet op matig vuur mooi lichtbruin. Let erop dat ze niet te donker worden want dan krijgen amandelen een wat bittere smaak. Als de amandelen klaar zijn, leg ze dan op een stuk keukenpapier om het vet te verwijderen.

Nota bene:
Voor het fijn hakken van de amandelen leg ik ze op wat velletjes keukenpapier en leg er wat velletjes keukenpapier bovenop en geef ze dan een pak rammel met een vleeshamer. Door het keukenpapier onder en boven voorkom je dat de stukjes amandel door je hele keuken vliegen.

Verder:
Doe in een mengkom het gehakt en door er al wat zout en peper door. Rasp de ui boven het gehakt en doe er ook alvast de fijngehakte Spaanse peper bij, de fijngehakte knoflook,  tijmblaadjes, de grof gehakte paddenstoelen en de gehakte amandelen. Meng het geheel goed door elkaar. Zelf doe ik het met mijn hand omdat ik zo goed kan voelen hoe stevig of hoe smeuïg de gehakt is. Tot slot doe ik er de Parmezaanse kaas door. Nog even goed mengen en doe dan even een smaakproef: een koffielepel gehakt bak je even en proef dan of de smaak goed is. Breng het gehakt zo nodig verder op smaak.

Leg de riblap op een harde ondergrond en leg er een stuk plastic folie overheen. Sla met de vleeshamer de riblap zo plat mogelijk. Klaar om te gaan vullen! Doe flink wat peper en een beetje zout op de bovenzijde van de riblap. Verdeel dan de reepjes gerookt ontbijtspek (bevat ook al zout) in een enkele laag over het vlees. Vervolgens verdeel je het gehaktmengsel erover. Het gehaktmengsel moet het vlees wel helemaal bedekken, maar mag niet te dik zijn. Je moet het immers nog kunnen oprollen! De groene puntasperges trapsgewijs om en om over het gehakt. Leg de aspergepunten op een manier dat je het vlees nog steeds kunt oprollen.

Nota bene:
Groene asperges hoef je voor het verwerken ervan niet te schillen of te koken! Ze worden gaar genoeg bij het braden van de rollade en houden zo ook nog een beetje knapperigheid.

Verder:
Rol het vlees stevig op en vouw de uiteinden iets naar binnen. Bestrooi de buitenzijde van de rollade met nog wat peper en zout. Dan de truc met het net:FullSizeRender

Het rolladenet:
Bij de slager heb ik 2 meter rolladenet gekocht. Dat is voldoende voor zeker 6 rollades. Het rolladenet is stevig en het valt niet mee omdat zover open te trekken dat het om de rollade getrokken kan worden. Hier komt de Gamma om de hoek kijken: haal er een stuk kunststof pijp met een diameter dat ietsje breder is dan de diameter van de rollade. Trek het rolladenet eroverheen. Eenmaal een begin gemaakt gaat het heel makkelijk. Schuif de rollade in de kunststof pijp. Trek vervolgens het rolladenet over het uiteinde van de rollade en trek het uiteinde van het net vast. Keer de pijp zo dat de rollade in het net “valt” en trek zoveel net eroverheen als nodig. Knip het eraf en trek het net ook aan die zijde dicht. En zie, de rollade is mooi stevig gebonden. Bij gebrek aan een kunststof pijp heb ik het met een rechte glazen vaas gedaan. Dus dat kan ook…

Verder:
Laat de oven voorverwarmen op 180 graden.

Braad in wat boter in een pan de rollade vast aan zodat deze rondom is dichtgeschroeid en mooi bruin is. Zet de rollade vervolgens in een ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat het (afhankelijk van het gewicht en de diameter) 30 tot 45 minuten garen. De kerntemperatuur van de rollade moet ca 55-60 graden zijn. Mocht bij het checken van de kerntemperatuur deze tussen de 50 en 55 graden zijn, laat de rollade dan in de oven “afkoelen”. De restwarmte van de oven bij het afkoelen ervan is voldoende om de rollade nog net wat bij te laten garen.

En dan is het klaar! Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *