Home / Vleesgerechten / Rundvlees gevuld met varkensgehakt a la mediterranea
5 juni, 2015

Rundvlees gevuld met varkensgehakt a la mediterranea

Posted in : Vleesgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , ,

ingredienten gevuld rundvlees 001Dit rundvlees met varkensgehakt op mediterrane wijze ontsproot ineens uit mijn gedachten toen ik in de koelkast nog wat vlees zag liggen en Italiaanse kruiden. Het is erg lekker geworden en zoals bij meer van mijn gerechten zowel warm als koud te gebruiken, zoals bijvoorbeeld op een Italiaanse bol!

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:
ongeveer 700 gram magere runderlap

250 gram varkensgehakt

1 kleine ui, geraspt

2 knoflooktenen, fijn gehakt

1 limoen

1 eetlepel tomatenpuree

2 flinke eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

verse Italiaanse kruiden: oregano, tijm, rozemarijn en salie

zout en peper uit de molen

Bereiding:
Doe het gehakt in een kom en doe er wat zout en peper bij, voor de eerste kruiden. Rasp de schil van de limoen boven het gehakt. Rasp de ui ook boven het gehakt. Doe er de gehakte knoflooktenen bij, de Parmezaanse kaas en de fijn gehakte Italiaanse kruiden naar smaak. Prak het goed door elkaar. Doe tenslotte nog 1 eetlepel tomatenpuree door het gehakt en kneed het gehakt goed door elkaar. Nu de smaaktest! Doe een klein stukje gehaktmengsel in een pannetje om te bakken en proef even hoe de smaak is. Zo nodig breng je het nog verder op smaak. Bewaar het kommetje gehakt voor de verdere verwerking.

Nota bene:
Italiaanse kruiden kunnen erg sterk van smaak zijn. Het kan geen kwaad in eerste instantie wat voorzichtig te zijn met de kruiden. Je kunt het na de smaaktest immers nog altijd bijkruiden. Een teveel aan kruiden kun je er niet meer uithalen!

Verder:
Snijd de runderlappen door de helft, zodat je uiteindelijk 4 dunne lappen overhoudt. Een vlijmscherp mes voor deze oefening is een must! Leg de lappen op het werkblad zodanig dat ze elkaar ietsjes overlappen. Besprenkel het vlees met wat limoensap. Strooi er wat zout en peper over. Verspreid een dunne laag gehakt erover. Rol het dan rustig op. Bij het oprollen kun je ook meteen de buitenzijde van het rundvlees met wat zout en peper bestrooien. Voor deze rol heb ik weer een rolladenet van de slager gebruikt. Hoe dit te doen heb ik beschreven bij de runderrollade met groene punt asperges.

Het rolladenet:
Bij de slager heb ik 2 meter rolladenet gekocht. Dat is voldoende voor zeker 6 rollades. Het rolladenet is stevig en het valt niet mee omdat zover open te trekken dat het om de rollade getrokken kan worden. Hier komt de Gamma om de hoek kijken: haal er een stuk kunststof pijp met een diameter dat ietsje breder is dan de diameter van de rollade. Trek het rolladenet eroverheen. Eenmaal een begin gemaakt gaat het heel makkelijk. Schuif de rollade in de kunststof pijp. Trek vervolgens het rolladenet over het uiteinde van de rollade en trek het uiteinde van het net vast. Keer de pijp zo dat de rollade in het net “valt” en trek zoveel net eroverheen als nodig. Knip het eraf en trek het net ook aan die zijde dicht. En zie, de rollade is mooi stevig gebonden. Bij gebrek aan een kunststof pijp heb ik het met een rechte glazen vaas gedaan. Dus dat kan ook…gevuld rundvlees op de bbq

Vervolg:
Deze keer heb ik de rollade geroosterd op de gasbarbecue. In aanvang heb ik het vlees rondom geroosterd op 250 graden. Na een kwartier heb ik de rollade in aluminiumfolie gedaan en op 150 graden rustig laten garen tot een kerntemperatuur van 70 graden is bereikt.
De oven: verwarm de oven voor op 180 graden. Ondertussen braad je de rollade in een pan rondom aan. Als het vlees een mooi bruin korstje heeft doe je het in een braadslee in de oven. Ook hier geldt dat het vlees klaar is bij een kerntemperatuur van 70 graden.

Als het vlees klaar is, laat het dan nog 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.rollade

Opdiensuggesties:
Snijdt het vlees in dikke plakken en doe er een lichte tomatensalsa over. Zie hiervoor lekker met spaghetti met olie en knoflook en een frisse komkommersalade.

Zie ook mijn recept van de slavinkjes om te weten wat ik met het restant van de gehakt heb gedaan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *