Home / Soepen / Soep met lente-ui en groene aspergepunten
19 mei, 2015

Soep met lente-ui en groene aspergepunten

Posted in : Soepen on by : Irene ten Brink Tags: , , , ,

IMG_0230Deze soep met lente-ui is eigenlijk geboren toen ik van de rollade van eerder deze week nog groene aspergepunten over had. Ik was al voornemens een soep te maken met lente-ui en groene asperges passen daar qua smaak prima bij. Maar deze soep is ook heerlijk zonder de groene asperges. Heb je alles klaar staan dan is het in 10 minuutjes gepiept.

 

 

 

Wat heb je nodig:
2 liter kippenbouillon (versgetrokken of van een blokje)

1 bosje lente-ui, in kleine ringetjes gesneden

½ flesje kookroom

1 of 2 blokjes “beurre manié

Zout en peper uit de molen

Optioneel:
groene aspergepunten, in stukjes van 1 cm gesneden
stukjes kip, mocht de bouillon vers getrokken zijn

Bereiding:
Verhit de bouillon op hoog vuur. Verwijder het uitgegroeide groen van de lente-ui. Bij verse bouillon is dat echt lekker om mee te laten koken voor de smaak en daarna haal je dat er weer uit om weg te gooien. Het resterende stevige groen gebruik je wel in de soep. Doe de helft van de gesneden uiringetjes in de bouillon en laat dit meekoken. Doe er wat beurre manié bij en klop dat door de soep om een heel lichte binding te krijgen.

Nota bene:
Beurre manié is om soepen en sauzen licht te binden. Zelf maak ik daar een voorraadje van en wat ik niet gebruik doe ik als blokjes in de diepvries. Hoe maak je beurre manié? Op iedere 50 gram boter gebruik je 50 gram bloem. Gebruik je een heel pakje (room)boter van 250 gram dan gebruik je 250 gram gezeefde bloem. Doe dit in de bereidingsbak van je keukenmachine en klop het door elkaar zodat een homogene massa ontstaat. Smeer dat uit in een hoekig bakje en zet het in de koelkast om stevig te laten worden. Eenmaal stevig snijd je er blokjes van. Dat kun je in de diepvries bewaren tot gebruik.

Verder:
Als de beurre manié is opgelost gebruik je een staafmixer om in de soep de stukjes lente-ui te pureren. Dat geeft een meer intense smaak aan je soep. Doe er dan de resterende ringetjes lente-ui in en eventueel de stukjes groene asperge en eventueel wat stukjes kip. Tot slot doe je een half flesje kookroom (light) erdoor. Laat de soep nog even zachtjes doorkoken en klaar is het.

Lekker hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *