Home / Pasta's / Tagliatelle met witte wijnsaus
27 februari, 2016

Tagliatelle met witte wijnsaus

Posted in : Pasta's, Pasta's en risotto's on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , ,

tagliatelle met witte wijnsaus

tagliatelle met witte wijnsaus: kruidentagliatelle

Weer tijd om zelf tagliatelle te maken, jawel, tagliatelle met witte wijnsaus en hamreepjes! Feestje weer! En dit keer maken we een kruiden-tagliatelle. Geloof me, hoe vaker je zelf je eigen pasta maakt hoe sneller het gaat en hoe inventiever je wordt om er zoveel mogelijk smaak aan te geven. Natuurlijk is er niks mis met een naturel pasta en een geweldige saus erbij. Maar ook pasta zelf kun je heel smakelijk maken en dan juist de saus een wat meer bescheiden plaats geven in het gerecht. Ik gebruik veel verse kruiden, maar sinds mijn kerstcadeau, een voedseldroger, heb ik gemerkt dat je kruiden heel goed kunt drogen zonder dat het aan smaak inboet zodra er vocht bij komt. Mocht je gedroogde kruiden gebruiken in het pastamengsel, houd er dan rekening mee dat door de hoeveelheid ei wat je gebruikt de kruiden niet perse voor geweekt hoeft te worden. Ik zou het zelfs zonde vinden want je loopt het risico dat je juist het goddelijke weekvocht met veel smaak weggooit omdat het pastadeeg dan te nat wordt en je vervolgens tijden bezig bent om met de nodige bloem het deeg op de juiste bewerkingsdikte te krijgen. Geloof me, ik zou het je zo niet zeggen als ik het zelf niet had ervaren. Dus: ga jezelf niet pijnigen en meng de kruiden, gedroogd en/of vers door het pastadeeg met eieren. En vertrouw erop dat het eindresultaat helemaal prima wordt!

Wat heb je nodig voor 2 personen:
200 gram harde (goedkope) bloem (dus geen patentbloem)

2 kakelverse eieren

kruiden, veel kruiden, vers gedroogd en heel fijn gehakt (tijm, rozemarijn, oregano, salie, bieslook, zelfs een enkel blaadje dragon en peper natuurlijk)

1 sjalot, zeer fijne gesneden/gehakt

1 teen knoflook, geperst

zout en peper uit de molen

2 glazen tot ½ fles droge, niet zure(!) volle witte wijn

150 gram dungesneden ham

250 ml slagroom light

kippenbouillon (versgetrokken of van een blokje)

wat bindmiddel of beurre manié

Bereiding:
Pastadeeg maken: Zeef de bloem in een grote kom van de keukenmachine met de deeghaak. Maak in het midden een kuiltje. Kluts de eieren en doe er wat zout en peper bij. Voeg er de zeer fijn gehakte kruiden toe. Laat de machine lekker het kneedwerk doen. Dat is met een minuut op vijf gepiept. Als het pastadeeg een mooie stevige bol is geworden leg je deze op een met bloem bestoven aanrechtblad en kneed je met de hand het laatste stukje tot een mooie zijdeglanzende deegbal. Rol het in keukenfolie en laat een half uur of langer rusten. Heb je geen keukenmachine, dan doe je het kneedwerk volledig met de hand op het aanrechtblad. Daarmee train je tegelijk je armen, handen en schouders. Je moet al gauw een minuut of 20 a 25 flink met de hand kneden voordat je die mooie zijdeglanzende bal hebt bereikt. Maar als gezegd, het is een prima workout!

Het maken van de pastavellen: Na de rusttijd van het deeg, snijd je het deeg in plakjes. Zet de pasta machine klaar en gebruik het deel om lasagnevellen te maken. Haal het plakje deeg net zo vaak door de machine (en stel de machine steeds dunner af tot uiteindelijk de dunste stand) tot je dunne lange stroken hebt. Tussentijds haal ik de steeds langer wordende strook ook nog lichtjes door bloem om te voorkomen dat het deeg aan de machine gaat plakken. Leg de strook op een met bloem bestoven theedoek, bestrooi de strook nog met wat bloem en bedek het dan met de theedoek die je hebt omgeslagen als ware het een harmonica. Maak van alle plakjes deeg zulke stroken en vergeet niet ze steeds weer te bestuiven met royaal bloem. Zo voorkom je ook weer plakken.

Zijn de platte stroken klaar verwissel het deel voor de lasagnevellen dan voor het deel waarmee je tagliatelle kunt maken. Haal de stroken er een voor een door en hang de tagliatelle op een droogrekje. Daar zijn speciale droogrekjes voor te koop, maar je kunt ook prima een droogrekje gebruiken dat je ook gebruikt voor je wasgoed. Heb je geen apparaat om tagliatelle mee te maken, dan kun je deze ook met de hand snijden: zorg er altijd voor dat de pastastroken met voldoende bloem zijn bestoven! Dan vouw je ze één voor één op en snijd je met de hand smalle stroken. Rol de smalle stroken uit en laat drogen op de wijze als hiervoor beschreven.

Nota bene:
Wanneer je pasta wat laat drogen voor gebruik is de kooktijd makkelijker te bepalen. De pasta moet immers eerst wat kookvocht opnemen, dus duurt het koken iets langer dan wanneer je de pasta direct na bereiding gebruikt. Niettemin praten we nog steeds over enkele minuten. Ik kan niet de exacte kooktijd opgeven, want dit hangt af van de dikte van de pasta.

Verder:
Water opzetten: Zet alvast een grote(!) pan met royaal water voor de pasta op het vuur en breng dat aan de kook terwijl je de saus maakt. De grote pan met royale hoeveelheid water is nodig om het water niet teveel te laten afkoelen zodra je er de pasta aan toevoegt.

witte wijnsaus

tagliatelle met witte wijnsaus: ui en knoflook fruiten

De saus: Alvorens de pasta te koken, bereid je dus alvast de saus: fruit op laag tot matig vuur in een koekenpannetje de ui en de uitgeperste knoflook in een klein beetje boter of olie. Als de ui en knoflook glazig zijn, voeg er dan de witte wijn bij en laat dat wat inkoken, schep er vervolgens kippenbouillon bij tot ongeveer de hoeveelheid saus die je nodig hebt en laat dit ook een klein beetje inkoken. De reepjes ham erbij en voeg tot slot de slagroom toe. Breng dit aan de kook en zet het vuur dan laag. Vind je de saus te dun, doe er dan een weinig bindmiddel bij of neem een klein blokje beurre manié tot de saus voor jou de gewenste dikte heeft. Proef de saus en maak het zo nodig verder op smaak met zout en peper. Het maken van de saus is echt minutenwerk!

Pasta koken: Doe de pasta in de grote pan met royaal kokend water en kook de pasta in enkele minuten beetgaar. Er zijn verschillende manieren om te checken of de pasta gaar is. Zo gooit de één een pastasliert tegen de keukendeur en als de sliert blijft hangen is de pasta goed. Maak je daar een gewoonte van, dan moet je wel iedere keer je deur poetsen en daar heb ik een broertje dood aan! Zelf haal ik met een vleestangetje een pastasliert uit het kokende water en knijp er eerst met mijn vinger in. Veert het wat dan knijp ik met mijn nagel er nog wat dieper in. Als de sliert daar niet knapt en nog steeds terugveert is de pasta goed beetgaar. Knapt de sliert wel, heeft het nog een minuutje ofzo nodig.

Opdiensuggestie:
Als de pasta klaar is giet je deze af. Schep met een pasta schep een hoeveelheid in een diep bord en schep er saus overheen. Drink er een goed glas witte wijn bij, bij voorkeur dezelfde witte wijn die je voor de saus hebt gebruikt. Jammie!

Als groenten smaken flowersprouts er lekker bij of broccoli.

frisse simpele salade

eenvoudige salade

Een simpele frisse salade gaat hier ook goed bij. Maal er een klein beetje peper over en een vleugje zout, wat hele goede olie (ik gebruik bij voorkeur pompoenpitolie of avocado-olie of een mengsel daarvan, maar er is ook heerlijke volle olijfolie te krijgen) en een scheutje witte wijnazijn. Tip: bespaar niet op de aanschaf van een goede olie die je voor een simpele salade gebruikt. Je hebt er weinig van nodig en de smaak van je eenvoudige salade staat of valt met de smaak van de olie die je gebruikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *