Home / Soepen / Tomatensoep van verse tomaten in caprese stijl
8 augustus, 2015

Tomatensoep van verse tomaten in caprese stijl

Posted in : Soepen on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , ,

verse tomatensoepTomatensoep van verse tomaten in caprese stijl is weliswaar een hele mond vol, maar dat mag ook voor zo’n zomerse soep! Er zijn nu volop tomaten te verkrijgen, dus doe er je voordeel mee. Mijn moeder maakte vroeger in de zomer ook vaak tomatensoep van verse tomaten. Wij vonden dat altijd heerlijk! Heel snel klaar en weinig moeite en heel gezond. Daarmee voldeed deze soep perfect aan de kookstijl van mijn moeder. De basis tomatensoep van verse tomaten is dus al heerlijk. Ik heb er nog wat aan toegevoegd, om deze tomatensoep nog een Italiaans tintje te geven.

 

 

 

 

Wat heb je nodig:
1,5 kilo goed rijpe tomaten (mogen zelfs enigszins overrijp zijn)

1,5-2 liter ontvette bouillon, vers getrokken of van een blokje

1 laurierblad

een beetje tomatenpuree

verse basilicum

1 bolletje buffelmozzarella

zout en peper uit de molen

Bereiding:
Van de hele bereiding van de soep is dit nog het meeste werk: ontvel de tomaten en snijd de harde kroontjes eruit.

Nota bene:
Ontvellen gaat snel wanneer je de tomaten in een royaal bakje doet en er kokend heet water over giet. Als je van te voren even een heel klein sneetje maakt aan de zijde van het kroontje, helpt dat ook nog een beetje. Laat ze een minuutje of wat in het hete water tot je ziet dat het velletje begint te scheuren. Giet het kokende af en laat vervolgens het bakje volstromen met ijskoud water. En kijk, klaar om te ontvellen. Zo is het een fluitje van een cent.

Verder: snijd de tomaten door midden en doe ze in een soeppan met de ontvette bouillon. Ik geef zelf altijd de voorkeur aan zelfgetrokken bouillon, maar als je daar geen zin in hebt, helemaal in de geest van mijn moeder, neem je dus bouillonblokjes. Doe er een laurierblad bij en laat de tomaten koken tot ze helemaal goed gaar zijn. Dat duurt een minuutje of 10. De geur van vroeger neemt bezit van de hele keuken. Nou, nou, nou, dat is lekker zeg! Verwijder het laurierblaadje.

Pureer de tomaten in de bouillon met een blender of staafmixer. Heb je nou toch vergeten het laurierblaadje er tijdig uit te halen, geen man overboord! Als de tomaten in de bouillon zijn gepureerd, zeef je de bouillon om de pitjes eruit te zeven. Dan zeven vanzelf ook de restjes van het laurierblad eruit.

Breng de soep nog weer even aan de kook en doe er dan wat tomatenpuree bij. Proefmoment! Zo nodig maak je het verder op smaak met zout en peper uit de molen. De soep, of eigenlijk tomatenbouillon, is klaar.
Dien de soep op in een soepkom. Snijd een schijfje mozzarella af en leg dat in de soep in de soepkom. Door de hete soep smelt de mozzarella enigszins. Scheur vervolgens wat verse basilicum blaadjes erover. Klaar om gegeten te worden!

Geniet van deze zomerse soep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *