Home / Groenten / Zomerse preischotel
25 juni, 2015

Zomerse preischotel

Posted in : Groenten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , , , ,

preischotel 007Deze zomerse preischotel is spontaan ontstaan toen ik een half pak fonduekaas over had…..Het is ontzettend lekker ! Wat mij betreft is het een volledige maaltijd waar nagenoeg alles in zit wat je nodig hebt, maar mocht het te licht of te weinig zijn, is dit heerlijk met gebakken aardappeltjes (liefst kruimige voorgekookte in water met zout, omdat ze net dat extra lekkere geven) en een rundervinkje. Zelf gemaakt weet je van een rundervinkje  wat er precies in zit en je kunt het helemaal samenstellen naar je eigen smaak.

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:

2 preien, in halve ringen gesneden

1 gele paprika, pitjes eruit en in blokjes gesneden

2 goed rijpe tomaten, in blokjes gesneden

50 gram gerookt spek, in reepjes gesneden

200 gram fonduekaas

Een half flesje kookroom, light

 

Bereiding:

Bak de in reepjes gesneden spek lekker krokant op matig vuur. Je hoeft er geen olie of boter bij te gebruiken. Zodra klaar houd ze dan even apart tot gebruik.

Doe de gesneden prei in een pan. Kook ca 2 liter water. Giet het kokende water over de prei en laat de prei zo’n 2 minuten blancheren.

Nota bene:

Wanneer je kokend water over de prei giet, blijft de prei haar mooie frisgroene kleur behouden!

Verder:

Giet na het blancheren de prei in een vergiet en spoel het af met koud water. Zo kan de prei niet verder garen.

Doe in de tussentijd een half pak fonduekaas in een pannetje samen met een half flesje kookroom (light) en laat de kaas zo op matig vuur smelten. Af en toe even roeren, zodat de kaas zich vermengt met de kookroom.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een ovenschaal in en doe daar de geblancheerde prei in, evenals de reepjes krokant gebakken spekjes, de paprika- en de tomatenblokjes. Doe er wat peper uit de molen over en hussel het groentemengsel met de spekjes wat door elkaar zodat de kleuren en smaken mooi mengen. Omdat de fonduekaas en de spekreepjes al voldoende zout in het gerecht brengen doe ik er geen extra zout bij. Mocht je dat wel willen kun je dat natuurlijk toevoegen. Giet tot slot de gesmolten fonduekaas met kookroom erover. Zet de schaal in een voorverwarmde oven gedurende 25 minuten. Klaar om te eten!

Opdiensuggesties:preischotel 014

Dus, het rundervinkje past er goed bij. Anders doet een ommeletje het wel.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *