Home / Gevogelte / Eendenborst met rode wijnsaus, venkel en pastinaak
6 oktober, 2015

Eendenborst met rode wijnsaus, venkel en pastinaak

Comments : 1 Posted in : Gevogelte on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , ,

ingredienten eendenborstfilet met rode wijnsausIn plaats van de klassieke # “canard a l’orange”, heb ik mijn eigen recept eendenborst met rode wijnsaus, venkel en pastinaak gemaakt. Ik houd erg van eendenborst en je kunt het op zoveel heerlijke manieren klaarmaken. Dit recept van de eendenborst met rode wijnsaus, venkel en pastinaak is er een van en er zullen er zeker nog meer volgen. Het lijkt misschien veel werk door alle stappen die genomen moeten worden, maar dat valt reuze mee. Ergens tussen de 30 en 45 minuten heb je dit beslist op tafel staan.

 

 

 

Wat heb je nodig voor 2 personen:
2 eendenborstborstfilets

1 venkelknol

1 pastinaak

2 kleine aardappeltjes, geschild en in blokjes gesneden

1 sjalot, in grove stukken

250 ml volle rode wijn

100 ml (kook)room, light of gewoon

een scheutje olie met een neutrale smaak

een eetlepel appelstroop

rozemarijn

zout en peper uit de molen

Bereiding:
Schil de pastinaak en verwijder het kapje. Snijd van de dikke zijde 2 of meer dunne schijfjes. Bewaar die voor straks. De rest van de pastinaak snijd je in kleine blokjes. Doe wat water en zout (of bouillonblokje) in een pannetje en doe daar de aardappelblokjes, de grof gesneden sjalot en de blokjes pastinaak bij. Breng het aan de kook en laat even doorkoken tot de pastinaak en aardappel gaar is. Giet het dan af en houd het apart voor verder verwerking.

Tijdens het koken van de pastinaak kun je verder met de venkel. Laat de oven maar vast voorverwarmen op 200 graden.

Snijd de bodem van de venkel af evenals het grootste deel van de groene bladstengels. Was de venkel en mocht het buitenste blad erg lelijk zijn, haal dat er dan af. Snijd over de lengte plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Hak wat rozemarijn fijn. Vet een ovenschaal in en leg daar de plakjes venkel naast elkaar in. Besprenkel de venkel met een weinig olijfolie en bestrooi het lichtjes met zout en peper uit de molen. Strooi er tot slot nog wat van de fijngehakte rozemarijn over. Plaats de schaal in de oven en laat de venkel in ca 20 minuten beetgaar worden.

Tijd voor de eendenborstfilet. Kerf in het vet van de eendenborst sneden tot aan het vlees. Verhit een koekenpan. Belangrijk: doe geen boter of ander vet in de pan!! Zodra de pan heet genoeg is, leg je de eendenborst op de vette kant in de pan. Zet het vuur iets terug naar matig. Je zult zien dat zo langzaamaan het vet van het vel gaat smelten. Je bakt het vlees dus in het eigen vet! Als je het vette vel goed laat uitbakken krijg je aan die zijde een heerlijk krokant korstje. In de tussen tijd begint ook de binnenzijde van de eendenborst te garen. Draai het vlees heel even om en bestrooi de vette zijde met een weinig zout en peper. Leg het vlees daarna weer terug op de vette zijde en zet het vuur even iets hoger zodat het vel echt lekker krokant is. Een minuut of 2 later bestrooi je de vleeszijde met wat zout en peper en bak de eendenborst dan op de vleeszijde. Nog steeds in het eigen vet! Aan de dikke zijkant kun je zien hoever het vlees gegaard is. Eendenborst moet rosé gebakken worden. Dan is het vlees het malst. Je kunt op het vlees drukken met je vingers. Veert het nog licht terug, zoals bij je duimmuis, dan is het goed. Zelf kijk ik ook altijd naar de zijkant van het vlees. Naarmate het vlees gaart zie je het rood in het midden steeds verder verkleuren. Zodra de zijkant niet meer rood is, haal je het vlees uit de pan en laat je het rusten in aluminiumfolie gewikkeld, de glimmende zijde ervan naar het vlees toe.

Verhit een beetje olie in een pannetje en frituur daar de pastinaakchips in.

De saus: het kan per eend verschillen hoeveel vet er vanaf komt. Is het erg veel, giet het meeste ervan dan weg. Het is genoeg vet wanneer er nog wat vet aan de pan hangt. Haal eventuele aanbaksels niet weg. Dat is juist lekker. Giet de rode wijn in de pan. Zet het vuur even op hoog en doe er dan ook een eetlepel appelstroop bij, en snufje zout en peper uit de molen. Laat de saus dan op middelhoog vuur inkoken tot je er ongeveer nog een ¼ van over hebt.

Verder met de pastinaak. Stamp de pastinaak met aardappeltjes en ui zeer fijn. Zeef het desnoods. Doe er de (kook)room bij en laat het een smeuïg mengsel worden. Verwarm de pastinaakpuree door en door. Proef even en maak het zonodig nog wat verder op smaak met een weinig zout en peper. Houd de puree warm.

Intussen zal de wijnsaus ook flink zijn ingekookt. Proef ook dat even en maak het zonodig verder op smaak.

Opdiensuggestie:
Het is prettig wanneer je de borden voorverwarmt. Neem een bord en smeer in het midden van het bord met een spatel de pastinaakpuree. Snijd de eendenborst in dikke plakken en leg dat op de pastinaakpuree. Leg aan de andere zijde plakjes venkel uit de oven. Schenk de rode wijnsaus over het vlees en maak het verder af met 1 of meer pastinaakchips.
Drink je er wijn bij? Neem dan dezelfde rode wijn als is gebruikt voor de saus.

Geniet ervan!

1 COMMENT

One thought on : Eendenborst met rode wijnsaus, venkel en pastinaak

  • Irma
    december 20, 2018 at 10:27 pm

    Dit ziet er lekker uit. Ik ga m bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *