Home / Eiergerechten / Lente quiche
21 april, 2016

Lente quiche

Comments : 1 Posted in : Eiergerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , ,

Lente quiche, een heerlijke frisse lente quiche met een groene salade erbij. Het eerste lentezonnetje, de frisse lentebuitjes en het ontluikende groen, maken me altijd weer een beetje vrolijk. Ik beschouw mijzelf een echt lentemens! In mijn beleving is het in de lente vaak mooier dan de zomer. De groene waas in de bomen, de bloesem aan de fruitbomen en struiken zijn hoopgevend voor een mooie zomer: frisse kleuren! We gaan weer volop naar buiten. Zelfs een lentebui is verfrissend. Het natte groen ruikt lekker en als de bui is overgedreven komt daar het zonnetje weer terug. Was het tijdens de bui stil, hoor je ineens weer de vogels kwetteren. Hoopvol lopen we weer de tuincentra af voor nieuwe plantjes, insectenhotels, moestuintjes en kleurige kruidenpotten. Was vroeger een plastic tuinset met bijpassende stoelkussens al heel wat, doen we het nu niet meer voor minder dan een “outdoor loungeset”. Buiten leven is “hot”. De lente is “hot”. En dat is een geweldig moment om een quiche in lentesferen te maken! Ik beschrijf het hartige taartdeeg en de vulling apart. Dit omdat je wat betreft de vulling natuurlijk naar hartenlust kunt variëren.

IMG_1337Wat heb je nodig voor een quichevorm met een doorsnede van 23 cm:
225 gram bloem

60 gram koude roomboter, in blokjes

60 gram koude kokosolie zonder reuk en smaak, in blokjes (EKO Royal Green cooking cream)

1 theelepeltje zout

4 eetlepels ijswater

Extra nodig: bakpapier, een quichevorm, bakkralen of rauwe bonen (minimaal 500 gram)

Bereiding quichedeeg:
Doe de bloem, het zout, de boter en de kokosolie in een deegkom. Vermeng met je vingertoppen goed de bloem, zout, boter en olie. Wanneer het deegmengsel is geklonterd doe je er 4 eetlepels ijswater bij en vermeng dat met het deegmengsel. Je zult ziet dat een homogene deegbal ontstaat. Wikkel die in plasticfolie en laat een half uur in de koelkast rusten. Een half uur is wel genoeg, want anders wordt het deeg erg hard en wordt het lastig om het uit te rollen. Is het deeg te hard geworden laat het dan eerst weer wat zachter worden buiten de koelkast, zodat je het wel goed kunt uitrollen.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een plak van ca 2-3 mm dikte. Als je nu de quichevorm er bovenop zet en met een stomp mes langs de buitenrand van de vorm in het quichedeeg snijdt, heb je genoeg deeg om de vorm in 1 keer te bekleden. Dus bekleed je quichevorm. Wat boven de rand uitsteekt aan deeg laat je gewoon zitten. Dat snijd je later bij. Prik wat gaatjes in de bodem. Leg er het bakpapier in en de bakkralen tot bovenaan de rand. Heb je geen bakkralen dan kun je ook prima spliterwten of rauwe bonen daarvoor gebruiken. Na gebruik kun je die dan in een blik bewaren voor dit doel.

Het overgebleven quichedeeg kun je eventueel gebruiken om kleine quiches van te maken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de quichevorm met het bakpapier en de bakkralen(bonen) in het midden van de oven en laat dit 10 minuten bakken. Gooi de kralen eruit en laat het quichedeeg nog een minuut of 10 bakken zonder bakkralen, zodat de bodem mooi wordt gegaard. Haal de vorm uit de oven. Als je dat mooier vindt kun je de bovenrand recht bijsnijden. Als je niet erg hebt overdreven met de overflow aan deeg over de rand, kun je het ook gewoon zo laten zitten. Dat ziet er wel wat speels uit.

Nota bene: Kijk uit voor kapers als je de quichevorm niet direct vult! Dit brosse deeg is zo lekker, dat het ook zonder vulling al de moeite waard is…..Het zou toch jammer zijn als je straks je hand op een lege plek slaat!

IMG_1346Wat heb je nodig voor de vulling:
Een klein pakje groene puntasperges

125 gram kruidenroomkaas (light)

125 gram crème fraiche (light)

1 sjalot, fijn gesnipperd

2 of 3 lente-uitjes, in ringetjes gesneden

3 eieren

Zout en peper uit de molen

 

Verdere bereiding van de quiche:
Kluts in een kom de eieren, zout en peper en de crème fraiche tot een egale eimengsel. Roer er vervolgens de gesnipperde sjalot door. Schep met een kleine lepel de kruidenroomkaas op de quichebodem. Verdeel de roomkaas met de bolle kant van de lepel over de bodem. Leg daarop de groene aspergestukken en verdeel er de lente-ui ook over. Giet het eimengsel erover tot aan de rand.

Zet de quiche in het midden van een voorverwarmde oven en laat de quiche in 35-40 minuten op 180 graden gaar worden. Om zeker te weten dat het ei goed gestold is, kun je er met een satéprikker in prikken. Als je de prikker er weer uit haalt hoort deze droog te zijn. Zit er nog vloeibare ei aan, dan laat je het nog iets langer in de oven staan.

Opdiensuggestie:
Maak er een heerlijke frisse groene salade bij van veldsla, komkommer en een beetje spitskool. Ach, en een enkel tomaatje dan maar voor de vrolijke kleur. Maak eens een dressing van vergine olijfolie en tomatenazijn. Verder niks. Tomatenazijn is ontzettend lekker en zo vol smaak dat je er echt geen andere ingrediënten meer aan hoeft toe te voegen.

Geniet ervan!

1 COMMENT

One thought on : Lente quiche

  • Ad
    april 22, 2016 at 5:14 pm

    Heerlijk, vers, voortreffelijk verrassend in smaak!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *