Home / Sauzen / marinade voor spareribs
4 juni, 2017

marinade voor spareribs

Posted in : Sauzen, Vleesgerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , ,

Deze marinade voor spareribs kost even tijd om voor te bereiden (maak het tenminste 1 dag voor gebruik), maar weet je, als je er nou meteen een flinke bak vol van maakt kun je er ook even mee vooruit! Het is goed te bewaren in de koelkast in een afgedekte kom. En, deze marinade is wel ontworpen voor spareribs, maar is ook heel erg lekker om drumsticks mee te marineren. Heb geen haast met marineren! Laat spareribs gerust minimaal 24 uur marineren. Drumsticks hebben minder tijd nodig, maar ze worden er echt wel erg lekker van als je ze een dag laat marineren, hoor. Ik heb er twee pepertjes in gebruikt. Ik houd wel van pittig, maar niet van heel erg scherp. Ik vind dat het dan beter is om de scherpte in de saus erbij te zoeken. Ben je niet zo’n “sissy” als ik, dan doe je gewoon meer pepertjes in de marinade. En daar komt het dan, je rondje toko….

Wat heb je nodig:
2 grote uien, gesnipperd

Een stuk of 5 tenen knoflook, fijn gehakt

1,2 of meer Spaanse pepers, Mme Jeanette of lombok rawit, in plakjes gesneden (pitjes niet verwijderen)

+/- 5 cm laoswortel, in plakken gesneden

1 dikke citroengrasstengel (sereh), geplet

+/- 5 cm geelwortel (kunjit) geraspt (gebruik handschoentjes, want je krijgt er gele vingers van!)

+/- 5 cm verse gember, geraspt

1 of 2 limoenbladeren (kafirblad)

Citroensap van ½ citroen

1 klein blikje tomatenpuree

2 a 3 eetlepels kerrie djawa

1 theelepel zout

+/- 100 ml keukentamarinde

300 ml ketjap medja

1 flinke scheut palmsuikersiroop (goela djawa)

100 ml olie met een neutrale smaak

Bereiding:
Doe een klein beetje olie in een royale koekenpan en fruit op laag vuur de ui en de knoflook. Snijd de dunne uitgroei van de serehstengel en plet het dikke gedeelte. Dat gaat goed met een keukenhamer maar kan ook met de botte achterkant van een keukenmes. Dit zorgt ervoor dat de heerlijke aroma goed kan worden opgenomen in het marinademengsel. Doe de geplette citroengrasstengel (sereh) bij de ui en knoflook. Doe ook de peperringetjes erbij, de geraspte geelwortel (kunjit), geraspte gember en plakjes laoswortel. Laat dat allemaal even mee bakken op matig vuur. Doe er de tomatenpuree bij, de kerrie en het zout. Schep het er goed doorheen en schenk er de rest van de olie bij. Limoenblad (kafir) erbij, de ketjap, palmsuikersiroop (goela djawa) en keukentamarinde. Breng het even aan de kook en laat vervolgens +/- 20-30 minuten pruttelen op laag vuur. Doe er tot slot de citroensap bij en zet het vuur uit. Dek de pan af en laat de smaken gerust een nacht flink doortrekken.

De volgende dag schenk je het mengsel door een zeef in een royale kom. Pers de drap maximaal uit door er goed met een lepel of spatel in te wrijven. In de kom komt een overheerlijke dikke vloeistof en in de zeef blijven alleen de droge restanten achter. Houd er rekening mee dat limoenblad, citroengras en laoswortel uitsluitend in het mengsel zitten om aroma af te geven. Je kunt het eigenlijk niet zo eten. Het geeft niet als er wat ui- en knoflookresten enzo mee door de zeef komen, maar als het teveel is kan dat bij het BBQ-en gaan verbranden en dat is jammer van je inspanningen.

Opdiensuggestie:
Smeer met een kwast de spareribs rondom royaal in met de marinade. Laat de marinade zeker 24 uur zijn werk doen. Smeer voor het roosteren de spareribs nog een keertje in en klaar voor de BBQ!

Tip:
Doe voor het marineren een kleine hoeveelheid marinade in een kommetje en kwast van daaruit de marinade over het vlees. Zo voorkom je dat de kwast waarmee je het vlees hebt aangeraakt de rest van de marinade kan besmetten. Zo kan je de resterende marinade veilig koel bewaren voor een volgend gebruik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *