Home / Over Irene

Over Irene

DSC_0017Over Irene: Ik ben Irene ten Brink en woonachtig in Apeldoorn. Daar woon ik inmiddels alweer ruim 25 jaar en met plezier. Ik heb een dochter, een vriend, een hond en twee katten, waarvan er 1 hier eigenlijk min of meer semipermanent logeert…Ze heeft asiel bij ons aangevraagd en die aanvraag hebben wij nog in behandeling. In de tussentijd krijgt ze bed, bad en heerlijke hapjes, om maar niet te praten over de liefkozingen die ze kwijlend ontvangt.  Voor mijn terugkomst in Nederland heb ik bijna 10 jaar in Spanje gewoond en gewerkt met tussentijds een uitstap van een half jaar naar Italië. Aanvankelijk werkte ik in beide landen in het toerisme. Later kreeg ik van twee bevriende Spaanse hoteliers de leiding over een restaurant in Urbanova, onder de rook van Alicante. Een plek waar louter Spanjaarden een zondag aan het strand of op vakantie gingen. In het restaurant heb ik veel geleerd over de Spaanse keuken en dit zal zeker terug te zien zijn in veel van mijn gerechten. Met mijn eigen twist eraan natuurlijk! Daarnaast ben ik dol op pasta’s, liefst zelf gemaakt. Ik kan overal soep van maken en doe dat dan ook geregeld. Ook van etensrestjes. Je zult begrijpen dat dat eenmalige soepen zijn, maar desondanks zal ik trachten ze af en toe in mijn blog op te nemen, al is het maar ter inspiratie.

Met mijn dochter heb ik er veel over gefilosofeerd om een soepzaakje te starten, in een stationshal of zoiets. Echter het ondernemerschap zit mij niet echt in het bloed. Daar word ik nerveus van en dan gaan de soepen niet lukken. Dat moeten we niet hebben, toch? Maar via deze blog kan ik dan toch mijn liefde voor lekkere soepen kwijt, en nog heel veel andere fijne recepten.

De zoveelste foodblog? Ja en nee! Ik meen mij te kunnen onderscheiden door een andere aanpak.
In mijn blog streef ik er naar laagdrempelig te zijn. Een handvat te geven aan die mensen voor wie Masterchef toch een stap te ver is, het water in de mond krijgen van smakelijke foto’s, maar al ontmoedigd raken bij de lijst van ingrediënten en het lezen van een recept. Ik doe mijn best het bijna te laten lezen als een verhaal: daarin zit een vaste lijn maar laat genoeg aan ieders verbeelding over om er iets eigens van te maken.

We eten iedere dag! drie keer zelfs! Dan kun je er beter maar wat lekkers van maken! En het plezier van het bereiden van een maaltijd begint eigenlijk al bij het inkopen van de producten die we gaan gebruiken. Soms weet ik van tevoren al wat ik wil gaan maken en dan zijn de inkopen gauw gedaan. Maar even zo vaak heb ik geen flauw idee en laat ik mij leiden door wat ik op de markt of in de supermarkt aan tref en bedenk ik terplekke wat. Zie ik iets nieuws liggen, ben ik reuze benieuwd wat ik daar mee zou kunnen doen. Dan laat ik me daardoor inspireren om tot een nieuw gerecht te komen. Met soms hele verrassende smaken.

Voorheen schreef ik het nooit op hoe of wat ik ervan maakte. Dat resulteerde in veel, heel veel, eenmalige gerechten en heel veel variaties erop. Het hing er maar van af wat ik in huis of mijn boodschappenwagen had. Mijn partner heeft me steeds gestimuleerd de recepturen nou eens wel te gaan noteren en kijk eens aan: de blog was geboren!

Ik vind het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de producten. Waar je product vandaan komt is echt wel van invloed op de uiteindelijke smaak van je gerecht. Ik kies bijvoorbeeld toch liever voor een biologische of “beter leven” kip, dan een “gewone” kip. Deze zijn minder vet en hebben malser vlees. En dat is mooi meegenomen! Weet wat je eet! Dat is van toepassing op de keuze van alle producten die je gaat verwerken. Veel kant en klare producten heb een rondje scheikundelokaal gedaan en ook al zijn daar een hele hoop waardevolle ideeën ontstaan, hoef ik dat niet direct in mijn eten. Niet overdrijven natuurlijk maar wees kritisch.

Sommige recepten lijken ingewikkeld, maar zijn het niet. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is je “mis en place”: dat wil zoveel zeggen dat je alle ingrediënten die je nodig hebt klaar hebt staan binnen handbereik. Afgewogen, gesneden, gehakt….Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Onder de noemer “weet wat je eet” valt natuurlijk ook proeven en ruiken. Durf eens gewoon iets van kruiden te proeven voordat je het in het gerecht verwerkt. Bijvoorbeeld een kardamompeul. Wat is dat en waar smaakt het naar? En wat voegt die smaak eigenlijk toe aan je gerecht? Laat je eens verrassen door de friszure smaak van granaatappelsiroop of het zilte van soya of ketjap waardoor je wat minder puur zout kunt gebruiken in verschillende gerechten, vooral bij basis bouillons.

Ik kies doorgaans voor vers. Dat wil niet zeggen dat ik niet ook voor makkelijk ga. Immers, zakjes gemengde verse groenten voor de wok of anderszins zijn ook prima bruikbaar. Ik beperk zoveel mogelijk het gebruik van kant en klaar producten. Er zitten soms stoffen in die ik nauwelijks kan uitspreken, laat staan dat ik weet wat ze in mijn lichaam doen. Eenmaal volledig afgestapt van zakjes en pakjes, wil je niet meer anders dan vers.

Tot slot wil ik graag opmerken dat de foto’s zijn gemaakt van het werkelijke eindresultaat. Klaar om gegeten te worden. Zonder fotoshop of rondje Gamma. What you see is what you get! Dat kan dus ook betekenen dat sommige gerechten qua kleur wat inboeten op de kleur, van de rauwe groenten versus de gekookte groenten. Maar als je het dan zelf kookt weet je tenminste ook dat de kleur van jouw gerecht klopt. Dat is dan toch weer een teleurstelling minder, nietwaar?

Rustig aan zal mijn blog zich gaan vullen met lekkere recepten. Gerechten die je met gepaste trots op tafel zet, simpelweg omdat ze goed zijn gelukt.

Mis niets en abonneer je op mijn blog!

Laat het je smaken!

Irene

4s COMMENTS

4 thoughts on : Over Irene

 • april 20, 2016 at 3:10 pm

  Hoi Irene,

  Proficiat met deze smakelijke website.
  zo zij we allemaal op ander gebied zeer creatief.

 • november 1, 2015 at 2:07 pm

  Nou Irene, je heb al veel gedaan zo in het buitenland, leuk hoor en veel inspiratie opgedaan. Nou ben heel benieuwd wat je allemaal verzind qua recepten, dus kijk er naar uit. Ik wens je veel inspiratie en succes toe.

  Groetjes Aria

  • november 2, 2015 at 4:52 pm

   Dankjewel! Ik hoop dat je mijn gerechten leuk maar vooral lekker vindt!
   Groet, Irene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *