Home / nagerechten / Tiramisu
28 februari, 2017

Tiramisu

Comments : 1 Posted in : nagerechten on by : Irene ten Brink Tags:

Tiramisu kan behoorlijk machtig zijn, maar niet als je het op mijn manier maakt. De klassieke tiramisu wordt gemaakt met eigeel, mascarpone en cognac. Zeker na een maaltijd kan dat zwaar vallen en zul je een flinke wandeling moeten maken om het weer kwijt te raken. Maar mijn versie van tiramisu is veel luchtiger, een 3.0 versie zullen we maar zeggen. Ook vind ik 40 ml cognac vrij veel, dus heb ik dat aangepast naar 10 ml cognac en 30 ml marsala. Maak de tiramisu tijdig want het moet wel enkele uren in de koelkast voor het opdienen. Weinig werk voor een goddelijk dessert!

 

 

 

Wat heb je nodig:
1 pak lange vingers

300 ml koude espresso

4 kakelverse eieren

250 gram mascarpone

150 ml slagroom

een mengsel van 10 ml cognac en 30 ml marsala

6 eetlepels suiker

ongezoete cacaopoeder

een stukje pure chocolade, geschaafd

snufje zout

optioneel: geraspte schil van 1 citroen of limoen (lekker fris!)

Bereiding:
De crème: Splits de eieren en vang daarbij het eiwit op in 1 kom en doe het eigeel in een andere kom. Klop het eiwit met een eetlepel suiker goed stijf en laat staan tot gebruik. Klop in een andere kom de slagroom met 2 scheppen suiker stijf. Bewaar tot gebruik. Klopt het eigeel met de resterende suiker en een snuf zout schuimig en klop er vervolgens de mascarpone erdoor en de cognac en marsala tot het een glad mengsel is geworden. Doe je er ook wat geraspte citroenschil door, dan doe je dat tegelijk met de mascarpone. Spatel voorzichtig de slagroom en eiwit door het eigeelmengsel tot een homogene massa. Doe dat echt voorzichtig om de luchtigheid van de crème te bewaren.

Tiramisu: Doe de koffie in een plat bakje. Doop één voor één de lange vingers in de koffie en leg ze naast elkaar in een schaal. Laat de lange vingers niet helemaal sompig weken in de koffie. Lang genoeg om de koffie op te zuigen maar ze moeten nog wel stevig blijven, zodat ze prima te verwerken zijn. Bedek de bodem van de schaal met de in koffie geweekte lange vingers. Schep er een laag crème op, de helft van de hoeveelheid die je hebt gemaakt. Leg daarop weer een laagje in koffie geweekte lange vingers en verdeel daar de restant van de crème over. Zet de tiramisu tot gebruik in de koelkast.

Opdiensuggestie:
Zeef voor het opdienen een laagje cacao over de tiramisu en versier het met wat geschaafde pure chocolade. Een feestje in je mond!

1 COMMENT

One thought on : Tiramisu

  • AD
    februari 28, 2017 at 1:49 pm

    Dit was buitengewoonsupetheerlijk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *