Home / Eiergerechten / Tomatenquiche
7 juli, 2016

Tomatenquiche

Posted in : Eiergerechten on by : Irene ten Brink Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

ingrediënten tomatenquicheDe tomatenquiche is vooral geïnspireerd op de zomer. En ook al lukt het in ons klimaat misschien niet altijd om heerlijke vol smakende zongerijpte tomaten te verkrijgen, kan ook bij ons een tomatenquiche een zomerse traktatie zijn! Zoek even door naar een volle goede tomaat en je wordt beloond! Eigenlijk houd ik het hele jaar door van tomaat. In de winter omdat het me hoop geeft voor de zomer, in de zomer omdat ik hoop op mooie zongerijpte tomaten, dik, vlezig, rood, en een volle zoetzure smaak. Het is een product van de natuur, van de zon, dus accepteer dat het de ene keer voller naar tomaat kan smaken dan de andere keer, met uitzondering natuurlijk voor die gebieden die altijd gezegend zijn met zongerijpte vruchten (mag ik even jaloers zijn….) Soms zijn dingen gewoon heel simpel, en dat is dit ook! Tijd? ja! Moeilijk? nee!

Wat heb je nodig voor 4 personen:
225 gram gezeefde bloem

60 gram ijskoude roomboter in blokjes

60 gram kokosvet (dit maakt het korstdeeg wat krokanter, maar je kunt natuurlijk ook 120 gram (room)boter nemen)

4 eetlepels ijskoud water

5 of 6 tomaten, ontveld, van kroontje ontdaan en het vocht eruit! in stukjes/plakjes gesneden

Een paar bosuien of lente-uien, in kleine stukjes gesneden

1 of 2 knoflooktenen, geperst

flink wat platte peterselie, fijn gehakt

250 cc kookroom, al dan niet light (wat jij wilt, je kunt zelfs slagroom gebruiken, als dat is wat je lekker vindt…..)

100 a 150 gram fetakaas

en: eieren! Afhankelijke van de grootte van je quichevorm zul je tussen de 3 a 5 eieren nodig hebbenIMG_1460

zout en peper uit de molen

Extra nodig: bakpapier, kleikorrels of rauwe bonen

Bereiding:
Quichedeeg: meng de gezeefde bloem met het kokosvet en stukjes ijskoude roomboter tot een deeg. Dat kan met de hand, maar kan ook prima met een keukenmachine met deeghaak. Voeg 4 eetlepels ijskoud (1) water toe. Meng het deeg tot het een homogene massa is. Rol het in plastic keukenfolie en laat het een half uur in de koelkast rusten voordat je het gaat uitrollen.

Na ongeveer een half uur rol je het deeg uit tot ongeveer 2 millimeter dikte: dun dus! Bekleed de quichevorm met het deeg. Neem royaal deeg, want al steekt het er aan de bovenzijde uit, kun je het later nog bijsnijden, mocht je dat willen. Bekleed het deeg met bakpapier! ( geloof me, laat je dat achterwege, daar ga je spijt van krijgen!!!) Vul de ruimte in de quichevorm met kleikorrels of rauwe bonen tot aan de rand. Zet het quichedeeg zo, gevuld met kleikorrels of bonen in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius en laat dat gedurende 15-20 minuten bakken. Gooi het bakpapier met de kleikorrels eruit. Zet het quichedeeg voor nog zo’n 15-20 minuten terug (zonder kleikorrels) in de oven op 180 graden om de bodem mooi krokant te krijgen.

Vulling: doe de gehakte peterselie en uitgeperste knoflook met een beetje peper en zout in een kommetje en roer dat goed door elkaar. Doe er dan de stukjes ontvelde tomaat bij en roer dat goed door elkaar zodat het kruidenmengsel helemaal rondom de stukjes tomaat is verdeeld.

Breek in een kom de eieren. Doe er wat peper en zout bij naar smaak. Schenk er de kookroom bij en kluts het geheel goed door elkaar.

Verdeel over de bodem van de quiche de tomaat, de lente (bos)ui en verkruimel er de fetakaas over. Giet het eimengsel erover tot net onder de rand van de quichevorm.

Bakken: Bak de quiche af gedurende zo’n 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Check met een satéprikker in het midden van de quiche of het ei goed gestold is. Indien niet het geval, laat de quiche dan nog enkele minuten langer bakken.

Opdiensuggestie:
De quiche is zo al een overheerlijke traktatie, maar wil je er wat extra’s van maken, geef er dan wat frisse groene salade bij: summertime! Geniet er weer van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *